Fažana: U redu za jela od srdela

(D.MEMEDOVIĆ)
(D.MEMEDOVIĆ)

Kako se sve mogu pripremiti srdele - osim uobičajenog bacanja na gradele, friganih i na savor - mogli su naučiti, ali i probati, brojni posjetitelji nedjeljne fažanske fešte pod nazivom "More na stolu" u organizaciji lokalne turističke zajednice. Na fažanskoj rivi nudilo se tako 20-ak jela od srdela i to u kombinaciji tri prigodna morska menija. Kako nam je pojasnio kuhar Ljudevit Sabo, koji ih je osmislio, riječ je o kombinaciji ove iznimno zdrave plave ribe i mediteranskog povrća poput slanutka, leće, fara i motra te mediteranskog bilja.

- Fileti od sardela u limunovom soku s motrom, bruschette s pikantnim namazom od sardela s ružmarinom i tuštom, salata od sardela sa slancem i rokulom, pohane sardele u aromatiziranom tijestu s kaduljom samo su neke od varijanti u kojima se ova riba može pripremati nabrajao nam je Sabo dodajući kako je sada i "zadnja ura" za branje motra jer će uskoro ići u cvijet.

U suradnji s fažanskim ribarima održale su se i kreativne radionice Ribarske akademije sardela. Zainteresiranima je tako demonstrirano pletenje i krpanje mreža, izrada čvorova i oplitanje bokobrana, stari ribarski alati, a moglo se naučiti i kako se ješka, pripremaju udice kao i kakve sve mreže i vrše postoje.

- Jede li se i ovo? uskliknuo jedan od turista ugledavši morskog crva za pecanje, a smijeh okolnih ribara bio je dovoljan odgovor na njegovo pitanje. Inače, za glazbeni program zaduženi su na fešti bili klapa Opatija i Erik Balija te duo Emanon, a bila je organizirana i prigodna prodaja autohtonim namirnica i suvenira kao i kreativne radionice za najmlađe. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter