Fažana: U izgradnju novog groblja vlastitim novcem

Novo groblje u Fažani gradit će se vlastitim sredstvima (Arhiva)
Novo groblje u Fažani gradit će se vlastitim sredstvima (Arhiva)

Prvim rebalansom ovogodišnjeg općinskog proračuna, usvojenim na sinoćnjoj sjednici fažanskog općinskog vijeća, ranije planirani ukupni iznos od 49,17 milijuna kuna smanjen je za iznos od 865,5 tisuća kuna pa sad iznosi 48,31 milijun kuna.

Planirani kredit od osam milijuna kuna, koji je bio predviđen za izgradnju novog groblja uklonjen je iz ovogodišnjeg proračuna jer će se groblje umjesto toga graditi vlastitim sredstvima Općine, što je najveća promjena.

- Najvažnija stavka je uklanjanje kredita iz proračuna jer se zbog sredstava dobivenih prodajom zemljišta ne ide u kredit nego imamo vlastiti novac za najveću općinsku investiciju, mjesno groblje, pojasnila je načelnica Ada Damjanac.

Naime, navela je da su sredstva u ukupnom iznosu od osam milijuna kuna prikupljena prodajom općinskih parcela, većinom na području Fažane jug. Završetak izgradnje novog groblja predviđen je pak krajem sljedeće godine.

Donesen je i godišnji izvještaj o izvršenju proračuna za lanjsku godinu prema kojem su ukupni prihodi i primici, uključujući višak iz prethodnih godina, iznosili 41,41 milijun kuna, a ukupni rashodi i izdaci ostvareni su u iznosu od 24,72 milijuna kuna, dok je višak zbrojen s raspoloživim novcem iz prethodnih godina iznosio ukupno 16,69 milijuna kuna i utrošit će se namjenski za rashode ovogodišnjeg proračuna.

Vijeće je jednoglasno donijelo i zaključak o usvajanju izvješća o radu Komunalca za prošlu godinu. Sandra Nakić-Pavlić (IDS) pitala je zašto je u izvješću Mirko Gortan naveden kao direktor Komunalca i je li već bio proveden natječaj za direktora jer više nije naveden kao vršitelj dužnosti.

Donačelnik Radomir Korać odgovorio je da natječaj nije bio proveden, na što je Ivan Geršić (IDS) komentirao da natječaja nije bilo već četiri godine. Damjanac je navela da je Gortan u proteklom razdoblju uredno izvršavao radne zadatke pa je uklonjena oznaka vršitelja dužnosti i postao je direktor, dodajući da je to pravno moguće i natječaj nije potreban.

Takav je odgovor zadovoljio vijećnike IDS-a, a Nakić-Pavlić je komentirala da, ako je Gortan zadovoljavajuće obavljao svoju dužnost tijekom protekle četiri godine, u redu je da bude na funkciji direktora. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter