Fažana: Tradicijske dječje igre vraćene u život

Svaka je grupa imala svoju tradicijsku nošnju (P. SOFTIĆ)
Svaka je grupa imala svoju tradicijsku nošnju (P. SOFTIĆ)

Fažana je od 10. do 18. rujna ugostila sudionike međunarodnog projekta "Očuvanje kulturnog nasljeđa kroz stare sportske igre" čiji je nositelj i organizator Udruga mladih Baltazar iz Zagreba.

U Fažani je tim povodom boravilo 28 mladih iz Hrvatske, Latvije, Poljske i Turske u dobi od 13 do 16 godina sa svojim voditeljima. Svi zajedno naučili su nešto novo o kulturnoj baštini svojih zemalja, a posebice o gotovo zaboravljenim igrama kojima su se u slobodno vrijeme zabavljali njihovi djedovi i bake.

I igre su dio nematerijalne baštine svake zemlje pa su tako sudionici ovog projekta po prvi put vidjeli i naučili kako se igraju stare i djelomično zaboravljene tradicijske igre poput bacanja kamena s ramena, nabacivanja potkova, skoka u dalj, povlačenja konopca, okretanja oko štapa, nošenja divojke, skakanja u vrećama, nošenja jajeta. Mladi su naučili i tradicionalne plesove iz Latvije, Turske, Poljske i Hrvatske, a svaka je grupa imala svoju tradicijsku nošnju.

- Ovaj projekt je usmjeren na razmjenu znanja i prakticiranje tradicijskih sportova i igara iz Hrvatske, kao i zemalja partnerskih organizacija. Provodi se prvi put i već se pokazao vrlo uspješnim i zanimljivim mladima i publici, tako da već sada planiramo sve ponoviti sljedeće godine.

Glavni nam je cilj unapređenje vrijednosti nematerijalne kulturne baštine, njena identifikacija, proučavanje, tumačenje, zaštita, očuvanje i predstavljanje. Uvidjeli smo i da bi u to učenje svakako trebalo dodati i stare zanate jer djeca gotovo ništa ne znaju o starim narodnim običajima, a bila bi velika šteta da se takvo što zaboravi, rekla je voditeljica projekta Gordana Gojković.

Sudionici kampa naučeno su prezentirali na Trgu Sv. Kuzme i Damjana, gdje su im se vrlo rado u igranju odazvali Fažanci, ali i turisti koji su se tamo zatekli. S velikim zanimanjem prolaznici su razgledali i plakate koje su pripremile grupe mladih, svaka za svoju državu, na kojima su fotografijama predstavili tek djelić običaja svoje zemlje. (P. SOFTIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter