Fažana: Telefonski stup opasno se nagnuo prema kući

Opasno nagnuti stup
Opasno nagnuti stup

Umirovljenica Marija Bančić iz Fažane već godinu dana telefonski pregovara s Hrvatskim Telekomom da poduzmu nešto sa stupom u njenom dvorištu koji se opasno nagnuo prema kući. Kako nam je rekla, u tih godinu dana ju je najmanje deset ljudi obilazilo, što iz općine, što HT-ovih kooperanata, pa iako su svi odreda konstatirali da stup zaista predstavlja opasnost za stanare obiteljske kuće, nitko ništa nije učinio.

- Stup se počeo naginjati još prije četiri godine, a kada su nam lani asfaltirali cestu ispred kuće i napravili zid i nogostup, jako se nagnuo. Da nema ove željezna ruze ispred kuće na koju se naslonio, mislim da bi već odavno pao. Sama sam ovako stara podbacila jedan panj uz njega da ga koliko toliko učvrstim, rekla je Bančić.

Telefonski stupovi su, kaže ona, bili na ovom zemljištu još 1960., kada je sa suprugom doselila u Fažanu. Jedan se nalazi na ulazu u dvorište, drugi je na drugom kraju, a treći je nešto dalje u susjedovom dvorištu. Nekada je sve to bilo državno zemljište, no kako su Bančići i susjedi otkupili 30-ak kvadrata okućnice, stupovi su sada na njihovom vlasništvu.

- Stup samo te žice drže na mjestu, a i one se svako toliko izvuku kako se on naginje pa ostanemo bez linije. I te žice svakako vise pa je susjeda štapom podigla onu koja ide uz njenu kuću da može normalno otvarati i zatvarati škure. Neprestano živim u strahu kad će stup pasti, jer imam i male unuke koje ne možemo pustiti da se na miru igraju u dvorištu, rekla je Bančić.

Već umorna od nastojanja da netko riješi ovaj problem, sada inzistira da HT i Općina Fažana što prije izmjeste sporne stupove iz privatnog dvorišta na općinsko zemljište. Uostalom, dodala je, kada se već asfaltirala njihova ulica, moglo se odmah smjestiti telefonske žice pod zemlju.

Bančić je u više navrata zvala i u Općinu i molila da joj na bilo koji način pomognu. Mirko Gortan, v.d. direktora lokalnog Komunalca, zbog toga je prije nekoliko dana također izašao na teren.

- Stup je stvarno opasan, nestabilan je i treba ga što prije ispraviti i učvrstiti, barem dok se ne nađe neko rješenje s HT-om da se izmjesti na drugo mjesto. Bio je jedan njihov operativac na terenu jučer i rekao da će ga vezati da ga učvrste, a za ostalo nam treba doći netko iz HT-a da nam točno kaže gdje bi im odgovaralo da se stup smjesti, barem dok se kablovi ne polože pod zemlju, kazao je Gortan.

Iz službe za odnose s javnošću HT-a jučer su nam potvrdili da su upoznati s ovim slučajem i obećali da će već tijekom dana njihovi djelatnici kontaktirati gospođu Bančić da bi privremeno sanirali nagnut stup koji se nalazi u njenom dvorištu.

- U dogovoru s korisnicom pokrenut će se i zahtjev za izmicanje stupa na drugu lokaciju. U kontaktu smo i s Općinom s kojom će se pokušati postići dogovor da se izmicanje stupa na drugu lokaciju realizira paralelno s radovima Općine. Ispričavamo se korisnici zbog eventualnih neugodnosti i zahvaljujemo na razumijevanju i strpljenju, piše u priopćenju. (Napisala i snimila P. SOFTIĆ-MEHMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter