Fažana: Svjetsko prvenstvo u hrvanju na pijesku

Foto: D. MEMEDOVIĆ
Foto: D. MEMEDOVIĆ

Eliminacijskim borbama kadeta danas je započelo trodnevno Svjetsko prvenstvo u hrvanju na pijesku u Fažani. Na obali je postavljen borilački krug promjera sedam metara oko kojeg su postavljene montažne tribine. Jučer prijepodne, tijekom eliminacijskih borbi kadeta, tribina je bila gotovo u cijelosti popunjena, a publike je bilo i uz dva manja borilišta za zagrijavanje. U pijesku su se hrvali nabildani dečki, odjeveni u kupaće gaćice, koji su oko gležnja imali crvenu ili plavu traku kako bi ih sudac mogao raspoznavati, odnosno dodjeljivati im bodove. Takva slika iz Fažane odlazi u svijet jer se čitavo prvenstvo prenosi uživo putem internet stranice unitedworldwrestling.org.

U Fažani je planirano postavljenje i dječjeg kutka gdje će se najmlađi moći upoznati s pravilima hrvanja i prakticirati početne hrvačke elemente.

Na ovu svjetsku smotru pristiglo je 16 reprezentacija s oko 200 natjecatelja i pratećeg osoblja. Tu su najjače svjetske reprezentacije: Turska, Iran, SAD, Brazil, Grčka… U subotu, od osam do devet sati na redu su medicinske provjere juniora. Vaganje je do 9.30 sati, a od 11 sati na dalje su eliminacijske borbe, dok su u 17 sati finalne borbe nakon kojih će uslijediti dodjela priznanja. Isti termini bit će i u nedjelju kad će snagu i vještinu odmjeriti seniori. Boje naše županije branit će tri člana Istarskog borca: seniori Anel Bajrektarević i Dražen Selimović te juniorka Andrea Rojnić.

Inače, Bajrektarević je prošlog vikenda osvojio drugo mjesto na prvenstvu Hrvatske u hrvanju na pijesku, a Rojnić je tada postala prvakinja države u slobodnom stilu, i u juniorskom i seniorskom djelu. Ova snažna Barbanka u Fažanu dolazi nakon priprema koja je imala u Mađarskoj, a nakon toga odlazi u Rumunjsku na europsko prvenstvo u slobodnom stilu. Rekla nam je da se tim sportom bavi četiri godine, ali da joj više odgovara hrvanje u dvorani jer je stabilnije nego na pijesku gdje se lako poskližeš.

Organizator svjetske smotre je Hrvatski hrvački savez, tehnički organizator je Savez hrvačkih sportova Istarske županije, dok je suorganizator Općina Fažana. Manifestaciju podupire i Bi Village gdje su smješteni sportaši. (P. GREGOROVIĆ)

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter