Fažana subvencionira javni prijevoz sa 170.000 kuna

Umirovljenicima će Općina sufinancirati vožnje (Arhiva GI)
Umirovljenicima će Općina sufinancirati vožnje (Arhiva GI)

Subvencioniranju troškova javnog prijevoza Općina Fažana je u ovogodišnjem proračunu namijenila ukupno 170 tisuća kuna. Taj se iznos odnosi na kategorije koje imaju pravo na besplatni prijevoz te na sufinanciranje troškova javnog prijevoza.

Umirovljenicima s prebivalištem na području općine Fažana troškovi godišnje karte javnog prijevoza na relaciji Fažana - Pula - Fažana subvencionirat će se ovisno o visini mjesečne mirovine. Troškovi se sufinanciraju za maksimalno 150 vožnji godišnje.  Osobe s mirovinom od tisuću do 1.500 kuna za godišnju kartu moraju platiti sto kuna, a one kojima su primanja od 1.501 do dvije tisuće kuna za kartu plaćaju 150 kuna. Penzići čije se mirovine mjesečno kreću od 2.001 do 2.500 kuna za godišnju kartu platit će 200 kuna, a oni kojima su penzije od 2.501 do tri tisuće kuna za godišnju kartu plaćaju 250 kuna.      

Učenicima srednjih škola mjesečna pretplatna karta sufinancira se u visini od 25 posto. Usto, na prijedlog Odbora za socijalnu skrb načelnica može odlučiti o sufinanciranju prijevoza srednjoškolcima koji se školuju u mjestima na udaljenosti većoj od 50 kilometara u iznosu od 500 kuna po učeniku mjesečno.   

 Za kategorije koje imaju pravo na besplatan autobusni prijevoz, također na liniji Fažana - Pula - Fažana, predviđeno je 30 tisuća proračunskih kuna. Ako nisu u radnom odnosu, pravo na besplatan prijevoz imaju slijepe osobe s pratiteljima, zatim vojni i civilni invalidi rata, osobe oštećena sluha te mentalno nedovoljno razvijene osobe, dijalizirani bolesnici, oboljeli od multiple skleroze i tjelesno invalidne osobe s pratiteljima. Ako to pravo nisu ostvarili po drugoj osnovi, besplatno se mogu voziti i članovi uže obitelji poginulih branitelja Domovinskog rata.

Besplatan javni prijevoz Općina je omogućila i djeci na redovnom školovanju bez jednog ili oba roditelja, osobama starim 60 godina i više koje nisu u radnom odnosu i primaju pomoć za uzdržavanje temeljem socijalnog programa Vlade, stanovnicima koji imaju potrebu učestalog i dužeg korištenja javnog prijevoza u određenom razdoblju, primjerice zbog dužeg liječenja te osobama starijim od 70 godina koje nisu ostvarile pravo na mirovinu, a one imaju pravo na maksimalno 150 vožnji godišnje.  (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter