Fažana: Stanovnicima omoguciti pristup obali

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Odluku o davanju prethodne, uvjetne suglasnosti na prijedlog ugovora o provedbi razvojnog programa Brijuni rivijere na lokacijama Pineta, Hidrobaza i otok Sv. Katarina-Monumenti u srijedu je jednoglasno donijelo Opcinsko vijece u Fažani. Na prijedlog odluke nije bilo amandmana, a ukupno deset primjedbi Opcine bit ce dostavljeno Agenciji za upravljanje državnom imovinom.

Fažana je, uz državu, vlasnik dijela nekretnina unutar obuhvata Pinete, koje su sastavni dio Brijuni rivijere. Medu ostalim, Opcina smatra da treba promijeniti raspodjelu i namjenu sredstava od pocetne najniže naknade, na nacin da Brijuni rivijera nastupa u ime Fažane, ali da se naknada placa izravno Opcini, koja ce jedan dio, odnosno postotak koji se naknadno dogovori, usmjeriti u razvoj Brijuni rivijere.

Predlažu i neplacanje naknade za bezvrijedne, devastirane objekte te preciziranje da ce odabrani ponuditelj o svom trošku izgraditi infrastrukturu do pojedine lokacije. Gradnju novih ili proširenje postojecih infrastrukturnih objekata do lokacija koje obuhvaca program Brijuni rivijera pak trebaju realizirati komunalna i druga poduzeca s javnim ovlastima, prvenstveno sredstvima iz fondova Europske unije.



Rad povjerenstva za pripremu natjecaja i odabir najpovoljnijeg ponuditelja pak treba završiti najkasnije u roku od 15 dana od imenovanja pa treba unaprijed utvrditi jasne parametre, smatraju u Opcini. Takoder, Opcina je predložila da na svim lokacijama koje obuhvaca ugovor treba ostaviti slobodan pristup morskoj obali i sportskim lucicama za sve gradane, kao i da prostornim planom treba definirati zabranu stvaranja izoliranog podrucja.

Investitoru se pak predlaže da propiše obvezu odabira izvodaca radova s podrucja Istarske županije i zapošljavanja žitelja s podrucja fažanske opcine.

Materijale je transparentnima ocijenila vijecnica Lorena Žunic, koja je pitala kako ce Opcina Fažana postupiti ako se primjedbe ne ugrade u ugovor. Procelnica Margareta Stipancic je odgovorila da ce o tim primjedbama odlucivati Vlada, koja ce novi prijedlog ugovora ponovno dostaviti Opcinskom vijecu, koje ce o njemu dalje odluciti. (P. LUKEŽ)


Razglednica za vijecnike - Pozdrav iz Pinete

Nekoliko mladih mještana Fažane je prije sjednice na vijecnickim klupama ostavilo razglednice s kompjutorskom simulacijom turistickog kompleksa u Pineti i novine Otvoreni Muzil. Na jednoj od razglednica piše "Pozdrav iz Pinete… morskog bisera Brijuni rivijere". Kako su naglasili, žele ukazati na to da cilj Brijuni rivijere nije razvojni program, kako se predstavlja. Kažu i da ne nastupaju kao udruga, nego kao mještani.


Podijeli: Facebook Twiter