Fažana: Smještaj za deložiranog Vukovarca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Nakon progona iz Vukovara, ovo je drugi progon", prvo je što nam je rekao bivši zatocenik srpskog logora Ivan Babic koji je u utorak deložiran iz fažanskog hostela Amfora, ciji je upravitelj opcinska tvrtka Komunalac. U njemu je stanovao dvije godine, no prije dva dana docekala ga je promijenjena brava na vratima hostela.

- Ostao sam vani, bez mogucnosti da dodem do svojih stvari i hrane. Zahvalan sam što me Opcina Fažana pustila da budem u hostelu, no nisu me trebali ovako izbaciti, dodaje Babic koji je sad smješten u hotelu Brioni u Fažani, koji služi za privremeni smještaj djelatnika Javne ustanove NP-a Brijuni. Naime, nakon deložacije iz hostela dogovorom Vlade i Javne ustanove Babicu je u hotelu omogucen smještaj. Do kada može ostati, ne zna.

Tijekom razgovora s 47-godišnjim Babicem, koji s vremena na vrijeme prica nepovezano, što zbog posljedica deložacije, što zbog proživljenih tortura u zloglasnom srpskom logoru Stajicevo, gdje je proveo dva mjeseca, saznajemo da je u Fažani 20 godina. U Vukovaru posjeduje stan u kojem, kaže Babic, netko živi. Iako mu je Ured za prognanike ponudio drugi stan dok se ne riješi pitanje njegovog, on je to odbio.

- Ne želim živjeti u stanu koji nije moj i zato sam pokušao ovdje tražiti podstanarski stan, ali to mi je sve skupo. Mjesecno imam na raspolaganju 1.500 kuna, od cega mi 400 kuna ide na otplatu grobnice u Štinjanu. Smještaj u hostelu sam placao 500 kuna, kaže Babic.

Zbog proživljenih strahota i psihickog mira ne želi se vratiti u Vukovar, a u Fažani je, dodaje, našao mir. Dodatno ga boli što mu se ovaj "progon" dešava u vrijeme obljetnice pada Vukovara.

Od fažanske nacelnice Ade Damjanac saznajemo da su Babicu prije dvije godine izašli ususret kad je došao s vijecnikom Marinkom Gazicem (HDZ) tražiti pomoc, odnosno smještaj nakon zatvaranja Pinete.

- Rekli smo mu da može biti u hostelu dva do tri mjeseca, no to se odužilo na dvije godine. Nebrojeno puta smo ga upozoravali da mora naci drugi smještaj, no uvijek je imao neke isprike. Ljeti smo ga zaposlili da na podrucju Fažane jug pazi da se automobili ne parkiraju na zelenim površinama i zato ljeti nije trebao placati smještaj u hostelu. Nudili smo mu i besplatni obrok, no on je to odbio. Nismo imali obvezu prema njemu jer on nije niti mještanin Fažane, ali smo ljudski pomogli koliko smo mogli, kaže Damjanac. (T. GRBIC)


Podijeli: Facebook Twiter