Fažana slavi 10 uspješnih turistickih godina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Trima je rijecima opisao Fažanu talijanski redatelj Pier Paolo Pasolini - carobno malo mjesto. To je uspjela i postati u proteklih deset godina otkad u mjestu djeluje Turisticka zajednica koja si je zacrtala da Fažana treba postati odredište autenticnog doživljaja uz more.

U povodu desete obljetnice u petak je održana svecana sjednica Skupštine TZ-a na kojoj je prezentiran rad u proteklih deset godina te su podijeljene nagrade Amfora i zahvalnice svima koji su doprinijeli razvoju fažanskog turizma.

- TZ je s Opcinom krenuo u planiranje strategije koja prije nije postojala. Imali smo ribarsku tradiciju, kulturnu baštinu i Brijune, koji su dobra podloga za razvoj turizma. Nedostatak je bio nepostojanje komunalne i turisticke infrastrukture te nedovoljna kvaliteta smještaja. Jedina mogucnost bila je da tu nerazvijenost pretvorimo u nešto pozitivno, odnosno da razvijemo turizam s definiranim ciljem bez devastacije prostora, istaknula je Melita Perokovic, direktorica fažanskog TZ-a.

Prva nacelnica Fažane Dušanka Šuran je naglasila da je TZ trcecim korakom sustigao i prestigao mnoge druge turisticke zajednice, što je rezultat dobre suradnje s gostima, iznajmljivacima, ugostiteljima, Opcinom i ostalim subjektima.

Kao ciljana skupina koju Fažana želi privuci prije deset godina odredeni su gosti koji žele opuštanje, aktivan odmor, uživanje u prirodi, hrani i vinu, ali bez freneticne zabave. Tim gostima se kontinuirano, osim kvalitetnog smještaja, hrane, prirode, kulturne baštine, pocelo nuditi i nešto drugo. To su tematske manifestacije poput Fažanskih gušta i delicija, Škole soljenja srdela, Rimskog Valbandona, Rapsodije u plavom, Valbandona pod cripnjom i mnogih drugih.

Rastao je i broj ležajeva, kojih je u 2002. bilo 5.935, a u 2011. godini 9.564. Prije deset godina zabilježena su 278.243 nocenja, a u 2011. brojka se popela na 860.640. Prihodi TZ-a porasli su skoro trostruko jer su u 2002. iznosili milijun kuna, a u 2011. godini 2,8 milijuna kuna. (T. GRBIC)

Dodijeljene Amfore i zahvalnice

Nagradu Zlatna Amfora za izniman doprinos razvoju turizma dobili su Opcina Fažana za dugogodišnje podizanje kvalitete komunalne i turisticke infrastrukture, ribarski obrt Luna za doprinos razvoju selektivnih oblika turisticke ponude, Zoran Butkovic za desetogodišnji rad u Turistickoj zajednici, svim njenim tijelima i podizanju standarda njenog rada, Bi Village kao turisticki subjekt koji svojim radom marketinški doprinosi imidžu turisticke destinacije, OPG Balija kao obiteljsko gospodarstvo koje dugogodišnjom kvalitetom maslinovog ulja podiže kvalitetu turistickog proizvoda Fažane i medunarodno ju promovira. Godišnju nagradu Amfora dobili su V.E.L.N.A, Agroudruga Fažana, OPG Marceta, Zdravko Hrvatin, konoba Ulika, Ljudevit Sabo i Gorka Ostojic Cvajner. Zahvalnice su dobili Dušanka Šuran, Lucio Toffetti, Javna ustanova Nacionalni park Brijuni, župni ured sv. Kuzme i Damjana, vrtici Sunce i More, škola Fažana, Glas Istre, HRT, TV Nova i La voce del Popolo.

 

 


Podijeli: Facebook Twiter