Fažana: Škola soljenja sardela okupila 150 polaznika


Jubilarna, deseta fažanska Škola soljenja sardela okupila je u subotu poslijepodne na rivi u Fažani 70 ekipa s ukupno više od 150 polaznika koji su od iskusnih mentora, fažanskih ribara učili vještine i tajne ovog načina konzerviranja plave ribe.

Okrugla obljetnica jedinstvene manifestacije bila je prilika za prisjećanje na skromne početke kao i zahvalu svima koji su pridonijeli njenom kontinuiranom trajanju. Kroz Školu je tako od 2004. godine do danas prošlo više od 700 učenika, a ove godine prijavila su se čak 154.

Direktorica fažanske Turističke zajednice, suorganizatora manifestacije, Melita Peroković zahvalila je svima koji su tijekom deset godina sudjelovali u promicanju Fažane kao malog ribarskog mjesta, fažanskim ribarima, kao i Budimiru Žižoviću, novinaru Radio Pule, idejnom začetniku i voditelju Škole soljenja sardela.

- Prije deset godina Žižović je došao sa skromnom idejom o Školi soljenja sardela koja je započela sa samo osam polaznika, učenika Osnovne škole Fažana, što je bio početak Male ribarske akademije sardela. Sada Škola soljenja iz godine u godinu raste i potvrđuje se kao destinacijski program Fažane, rekla je Peroković.

U ime fažanskog TZ-a Peroković je uručila zahvalnice za sudjelovanje i praćenje tijekom deset godina. Priznanja za desetogodišnju suradnju dobili su Budimir Žižović te fažanski ribari Sergio i Danica Tomašić, Egidio Paris, Fabrizio Valente, Marina i Anton Orlić, Blaž Piton, Jasna Duimovich, Gianni Toffetti, Šime Lampalov, Anđelo Rabar i Milan Predan, zatim Osnovna škola Fažana te Dječji vrtić Sunce kao i mediji: Glas Istre, TV Nova, HRT, Radio Pula i La voce del popolo.

Nakon svečanog dijela programa uslijedio je radni pa su mentori i učenici opasali pregače i na glave stavili kape s logom škole, uzeli posebno označene limenke od pet litara i zauzeli svoja mjesta za stolovima na Trgu sv. Kuzme i Damjana te ispred TZ-a.

Kašete s ribama su ih tamo čekale i soljenje je moglo početi. Pozorno su promatrali i obilazili stolove i brojni posjetitelji Fažane, koji su uživali u gotovo ljetnom danu. Raspitivali su se o tehnikama soljenja te fotografirali mentore i polaznike Škole svih generacija, od djece do njihovih roditelja, baka i djedova.  

U povodu desete Škole soljenja sardela izdana je i prigodna razglednica s kratkim receptom u kojem piše da je najbolje soliti u svibnju, a svježe sardele koje su odstajale pet sati u posudu se slažu poprečno i između redova sole krupnom solju te se na kraju poklope daščicom koja ulazi u limenku i pritisnu utegom težine oko polovice ukupne mase. Limenku treba prekriti krpom i povezati, drugi dan odlije se tekućina, koje treba ostaviti toliko da poklopac do polovine visine bude uronjen u nju. Nekoliko dana posuda se drži na dnevnom svjetlu, a poslije u hladu na betonskom podu. Sardele su spremne za jelo nakon dva do tri mjeseca, a dobro usoljena može potrajati i više od godinu dana.

Na rivi je bio priređen i sajam Istra gourmet, degustacija i prodaja istarskih proizvoda: maslinovog ulja, sira, pršuta, vina i rakije. Za zabavni dio programa na rivi bili su zaduženi High life band, Soul band i Klaun Marek.

Nešto dalje, na dječjem igralištu, brojni su se posjetitelji nakon Škole soljenja sardela mogli osvježiti uz koncert Hladnog piva koji je organizirala Općina Fažana. (P. LUKEŽ, snimio A. KANCELAR) 


Podijeli: Facebook Twiter