Fažana: Škola soljenja sardela 10. put

10. školu soljenja srdela najavili su Budimir Žižović i Melita Peroković (P. SOFTIĆ)
10. školu soljenja srdela najavili su Budimir Žižović i Melita Peroković (P. SOFTIĆ)

U subotu se u Fažani održava 10. škola soljenja srdela, jedinstvena manifestacija nastala iz promišljanja kako revitalizirati ribarsku tradiciju mjesta, posebice stoga što je nekada Fažana i imala tvornicu za soljenje plave ribe. Bogat program započinje u 17 sati, a na konferenciji za novinare predstavili su ga Melita Peroković, direktorica TZ-a Fažane, i Budimir Žižović, voditelj manifestacije.

- Žižovićevu ideju o školi soljenja srdela odmah smo prigrlili zajedno s našim ribarima, s kojima je organiziramo već desetu godinu zaredom. Započelo je tako što smo na rivi, u suradnji s OŠ Fažana, napravili pokazno soljenje na kojem je sudjelovalo osmero učenika sedmih razreda, a do sada je formalno educirano više od 700 polaznika i svake je godine interes sve veći. Ove ćemo godine imati rekordan broj polaznika, njih 150, koji će biti podijeljeni u grupe, većinom obiteljske, i već znamo da nam najmlađi polaznik ima tri i pol godine, rekla je Peroković.

Mentori soljenja srdela biti će iskusni fažanski ribari Danica i Sergio Tomašić, Marina i Anton Orlić, Angelo Rabar, Gianni Toffetti, Sergio Filipić, Egidio Paris, Fabrizio Valente, Blaž Piton, Šime Lampalov, Milan Predan i Lučana Debeljuh. Nakon soljenja na rivi, natjecatelji odnose tegle kućama uz upute kako ih treba tretirati u vremenu od tri mjeseca, te im je obaveza da ih donesu 11. kolovoza na drugi dio priče, feštu "Ča ribari znaju", kada će se ocjenjivati njihova kvaliteta, proglasiti najbolje slane sardele i dodijeliti nagrade.

- U suradnji sa Solanom Nin prezentirat ćemo nekoliko vrsta soli i organizirati izložbu "S okusom soli" na kojoj će na razne način biti prikazano kako se nekad tradicionalno proizvodila sol. Fažanska škola soljenja srdela još je uvijek jedinstvena manifestacija, mada su ju neki u drugim mjestima pokušali kopirati, a značajna je zbog toga što je uspjela sačuvati i obnoviti jednu dobru i ukusnu tradiciju te do sada educirati barem dvije generacije ljudi koje su zaboravile kako se sole srdele, kazao je Žižović.

Osim soljenja srdela, na rivi će se moći vidjeti kako su se izrađivali ribarski alati te kako je izgledala tradicionalna ribarnica na rivi, moći će se degustirati i kupiti brojni istarski proizvodi, a za zabavni dio programa bit će zaduženi High life band, Soul band i Klaun Marek. (Patricija SOFTIĆ)

 

 

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter