Fažana poziva gradane da prijave štetu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Ako Opcina Fažana procijeni da treba proglasiti elementarnu nepogodu, ja sam spreman to uciniti", izjavio je župan Ivan Jakovcic u ponedjeljak nakon sastanka užeg kriznog stožera u zgradi Opcine Fažana. "To što se dogodilo je strašno i samo nam dokazuje da smo nemocni pred prirodom. Dogovoreno je da se pomogne svima kojima ce se moci pomoci, treba neke ceste sanirati, ali nažalost, imamo dosta apsurdnih i teških situacija, jer su prirodni kanali zatrpani, a kuce su gradene gdje nikad nisu smjele biti", dodao je on.

Zamjenik fažanske nacelnice Radomir Korac pozvao je sve stanovnike opcine kojima je poplava uzrokovala štetu da u utorak i srijedu u Opcinu dostave izjave o pretrpljenoj šteti, koje moraju biti istinite i vlastorucno potpisane. Na temelju tih izjava ce se odlucivati o proglašenju elementarne nepogode.



Sastanku su prisustvovali i nacelnica Fažane Ada Damjanac, županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac, zapovjednik pulske vatrogasne postaje Klaudio Karlovic, voditelj Službe za zaštitu i spašavanje Denis Stipanov, v. d. direktorice fažanskog Komunalca Tamara Puja te zamjenik župana Vedran Grubišic.

Karlovic je istaknuo da su od subote u cetiri sata ujutro do ponedjeljka prijepodne zaprimili oko 250 poziva za pomoc, od cega je pola stiglo iz fažanske opcine. Na svim zahvacenim podrucjima bilo je 20 vozila i 15 ekipa, a osim vatrogasaca u akcijama su sudjelovali i DVD-i Pula, Medulin, Peroj i Vodnjan te pripadnici civilne zaštite.

Kako doznajemo, fažanski Komunalac dopremio je osam baja na nekoliko lokacija, a gradanima ce se pomoci i nabavom uredaja za isušivanje putem županijskog Crvenog križa.

Dožupan Grubišic istaknuo je da je Istra u kratko vrijeme nekoliko puta doživjela katastrofalnu elementarnu nepogodu, zbog cega je vec prošli tjedan mnogim subjektima na podrucju Novigrada i Umaga isplaceno 360 tisuca kuna. Ocekuje se da ce se skorašnjim rebalansom proracuna financijska sredstva preusmjeriti u dodatnu novcanu pomoc. Zakljucak jucerašnjeg sastanka bio je da se pod hitno moraju poduzeti konkretne mjere da se ovakve poplave više ne dogadaju. (P. SOFTIC-MEHMEDOVIC)



Poplavljeno podrucje u opcini Fažana u ponedjeljak su obišli djelatnici županijskog Zavoda za javno zdravstvo. Situacija nije dramaticna i nema opasnosti od zaraze jer nije došlo do prelijevanja fekalnih voda, rekla nam je voditeljica epidemiološke službe Zavoda dr. Vlasta Skopljak.

- Voda se povlaci, a velik dio stanara vec je dezinficirao svoje podrume varikinom. Štakora nema jer je na tom podrucju prije desetak dana obavljena redovita jesenska deratizacija, a vodovodni sustav nije onecišcen. Ako gradani primijete da su se glodavci pojavili mogu nazvati Zavod, no zasad nema potrebe za dodatnim mjerama, rekla je Skopljak.(P. L.)


Podijeli: Facebook Twiter