Fažana: Pola budžeta za kapitalna ulaganja

Proračun za iduću godinu manji je od ovogodišnjeg za devet milijuna kuna (N. LAZAREVIĆ)
Proračun za iduću godinu manji je od ovogodišnjeg za devet milijuna kuna (N. LAZAREVIĆ)

Proračun Fažane za sljedeću godinu težak 40,5 milijuna kuna usvojen je na sjednici Općinskog vijeća u srijedu. Iako su vijećnici IDS-a zahtijevali da prijedlog budžeta, kao i svi ostali programi, prođu prvo čitanje, načelnica Ada Damjanac i donačelnik Radomir Korać (SDP) to nisu prihvatili. Općinska kasa trebala bi se puniti mahom iz prihoda od poreza (gotovo 9 milijuna), komunalnim doprinosom i naknadom (5,7 milijuna), prodajom imovine (5,7 milijuna), ali i s deset milijuna kuna neutrošenih u ovoj godini.

Damjanac i Korać branili su prijedlog proračuna kao razvojni iako "rađen u okviru gospodarske depresije i ekonomske stagnacije", a argument im je što je gotovo 19 milijuna namijenjeno kapitalnim ulaganjima.

Amandmana na proračun nije bilo, ali jest na program gradnje komunalne infrastrukture teži od 15 milijuna kuna. Vijećnici IDS-a tražili su da se sredstva namijenjena šetnicama prebace u korist projektne dokumentacije za širenje Dječjeg vrtića Sunce. No, Damjanac je navela da je proračunom predviđena 45 tisuća kuna za izradu te dokumentacije. Najznačajniji projekt je gradnja novog groblja za koje se, uključujući i popratne sadržaje poput rasvjete i parkirališta, planira izdvojiti gotovo šest milijuna kuna. Za gradnju sustava oborinske odvodnje, uključujući i rješavanje problematičnih lokacija u Valbandonu sklonom poplavama, izdvojit će se 2,8 milijuna kuna, a planirana su i sredstva za ozakonjenje tamošnjeg spornog nogometnog igrališta te za svlačionice - ukupno pola milijuna kuna.

IDS-ovci su podnijeli amandman i na prijedlog društvenog programa koji iznosi 6,6 milijuna kuna s namjerom da se brišu ovogodišnji Fažanski kolokvij i "Fažanski libar" (ukupno 150 tisuća kuna), a ta sredstva preusmjere u nabavku udžbenika. Prijedlog nije prihvaćen, između ostalog i s objašnjenjem da su kolokvij i "Libar" mjesna tradicija te da Općina pokriva nabavku udžbenika kome je to potrebno.

Polemiku zašto su Talijanskoj zajednici umanjena sredstva za 50 posto, s 50 na 25 tisuća kuna, pokrenuo je Raul Marsetič (IDS), rekavši da se tamo održavaju brojne aktivnosti s velikim brojem polaznika - djece i odraslih. Damjanac je inzistirala na tome da je dio tih sredstava bio namijenjen korištenju prostora ZT-a, dok je sada udrugama na raspolaganju Multimedijalni centar.

Novost socijalnog programa (iznosi nešto više od milijun kuna) je da će Općina s 25 posto sufinancirati prijevoz srednjoškolcima, s obzirom na to da država pokriva 75 posto karte.

- Čak i ako država prestane plaćati svoj dio, Općina će nastaviti pokrivati svoj, pa možda ga i poveća na pola cijene autobusne karte, rekla je Damjanac. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter