Fažana: Pocinje procjena šteta od poplava

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Na izvanrednoj sjednici Opcinskog vijeca održanoj nakon onih katastrofalnih poplava koje su zadesile nedavno našu opcinu predložio sam da se osnuje peteroclana komisija koju bi sacinjavali po jedan clan iz svake stranke prisutne u vijecu te da to budu obrazovani i strucni ljudi koji ce znati adekvatno i objektivno procijeniti nastalu štetu.

Prijave su stigle i konacno je odluceno da ce clanovi povjerenstva za utvrdivanje i procjenu štete biti Mario Predan (SDP), Timotej Pejin (HSU), Vladimir Filipovic (Ladonja), Marinko Gazic (HDZ) i Mladen Buršic (IDS). Oni ce vec danas održati sastanak i poceti s radom jer imaju zaista mnogo posla", rekao je predsjednik Opcinskog vijeca Fažane Damjan Milekic.

Štete nastale u stanovima, podrumima i garažama nakon poplava su milijunske, a prijave oštecenih stanovnika još uvijek stižu u Opcinu. Mnogima je nepovratno uništeno sve za što su radili cijelog života i teško da ce im itko moci nadoknaditi sve što su izgubili.

Automobili su još uvijek mokri, elektronika u njima je u potpunosti uništena, a neki, nažalost, više se nece pokrenuti. Ljudima su stradali podovi, stolarija se u nekim kucama doslovno rascvjetala, uništeni su im dokumenti, knjige, uspomene, odjeca, pa cak i namještaj.

Stanovi, garaže i podrumi diljem Valbandona i na Šuridi svakodnevno se provjetravaju ili ih se pokušava osušiti raznim grijalicama, no stanari se žale da je to uzaludno jer vlaga stalno izbija iz zidova. Zato su se neki stanovnici Valbandona odlucili i odseliti.

"Buduci da smo tek na pocetku kišne sezone, svim stanovnicima ugroženog podrucja savjetujemo da ostave vrece s pijeskom tamo gdje jesu, nove se još uvijek mogu preuzeti u Komunalcu, a mogu zadržati i pumpe za vodu.

Projekti za rješenje sustava oborinskih voda vec su naruceni za odredena podrucja, ocišcena je parcela ispod Valbandonskog mosta koja je prirodni kanal, ali za sve više od toga potrebna je volja i suradnja Županije, Opcine i nadležnih institucija da se to jednom zauvijek riješi", kaže Milekic.


Podijeli: Facebook Twiter