Fažana: Počelo rušenje Badela i staklare

Ovdje se nekad proizvodila omiljena pašareta - Badel
Ovdje se nekad proizvodila omiljena pašareta - Badel

Dva desetljeća nakon propasti nekoć respektabilne tvornice Badel i staklare u Fažani, jučer je počelo rušenje ruina ovih tvorničkih kompleksa koji zauzimaju površinu od gotovo sedam tisuća četvornih metara na prestižnoj lokaciji, uz samo more.

Zidine i tvorničke hale nagrižene zubom vremena bile su lak zalogaj za goleme bagere fažanske tvrtke Masa gradnja, koja cijeli posao, vrijedan 670 tisuća kuna bez PDV-a, mora dovršiti do 15. lipnja.

Direktor tvrtke Slobodan Ardalić rekao nam je da će se objekti srušiti "do asfalta", neće biti kopanja, a sve će biti gotovo u zadanom roku "ukoliko ne bude problema, jer nikad se ne zna što se može dogoditi, recimo, u željezu, cijevima".

Rušenje je, prema novom Zakonu o građevinskoj inspekciji, naložilo općinsko komunalno redarstvo. Riječ je o odredbama kojima se komunalcima omogućuje da narede uklanjanje svih derutnih objekata starijih od pet godina koji narušavaju izgled i ugled mjesta, u ovom slučaju turističkog.

Dok se neki sa sjetom prisjećaju omiljene pašarete koja se proizvodila upravo u fažanskom Badelu, pada industrije na kojoj bi se trebala temeljiti svaka zdrava ekonomija, a drugi žale za tvorničkim kompleksom u kojem je, recimo, mogao niknuti muzej druga Tita, warholovska umjetnička tvornica ili neki drugi kulturni sadržaj koji bi podigao vrijednost turističke ponude Fažane - načelnica općine Ada Damjanac nije toliko sentimentalna kada je u pitanju ova tema.

- Trebali smo žaliti prije 20 godina kada su preko noći ukinuta radna mjesta, a radnici poslani na ulicu. Punih dvadeset godina ovo je ruglo. Općina Fažana napravila je velik iskorak u turizmu, približava se milijuntom noćenju, a naši nas gosti, kao i izletnici koji posjećuju Brijune, pitaju jesu li ove ruševine ostaci rata.
Fažana to definitivno ne zaslužuje, veli načelnica te podsjeća da je kompleks u privatnom vlasništvu izraelske tvrtke Liberty koja ima podružnicu i u Puli.

Vlasnik ovdje kani izgraditi hotel i poslovno-stambeni kompleks - ukupna površina cijele zone je 16.524 kvadrata. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ; snimio M. ANGELINI)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter