Fažana: Počela gradnja novih POS-ovih stanova

Ministar Kuščević i načelnica Damjanac simbolično označili početak gradnje
Ministar Kuščević i načelnica Damjanac simbolično označili početak gradnje

Kamen temeljac dviju zgrada iz programa poticane stanogradnje u Fažani položili su u utorak tehnički ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević i načelnica Općine Ada Damjanac, u pratnji direktora državne Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) Gorana Bradića. Investicija je to od 6,8 milijuna kuna, cijena kvadrata stana za kupce još nije formirana, no trebala bi biti, saznajemo od načelnice, manja od 1.000 eura.

Nisu posljednje izgrađene u ovom kraju

Dvije zgrade u Ulici Matije Vlačića, s ukupno 12 stanova, prve su iz programa POS-a koje se grade u Fažani, a s obzirom da je prilikom prvih anketa i iskazivanja interesa bilo i stotinjak zainteresiran mještana, sasvim sigurno ne bi trebale biti i posljednje izgrađene u ovom kraju. Svaka zgrada ima po šest stanova, podrum, prizemlje i dvije etaže, a raspolagat će s ukupno 700 četvornih metara neto korisne površine.

- Cilj Ministarstva graditeljstva je pomoći jačanju cijele Republike Hrvatske, koja je jaka onoliko koliko je jako i najmanje mjesto. Zato me ovaj program poticane stanogradnje raduje, on je upravo na tom tragu da pomogne mladim obiteljima i potrebitima u manjim sredinama. Velika je stvar i što je Općina Fažana ustupila zemljište i odrekla se naknada za komunalije, što će svakako utjecati i na formiranje cijene kvadrata stana. Rok izgradnje je 455 dana, a budu li vremenske prilike naklonjene, vjerujemo da će zgrade biti završene i brže od toga, rekao je ministar Kuščević.

U Istri dosad izgrađeno 330 stanova

Na gradilištu na kojem su načelnica i ministar opremljeni lopatama simbolično označili početak radova, već su obavljeni iskopi, pa se mogu i nazrijeti gabariti budućih objekata.

- Mladim obiteljima i potrebitima treba osigurati krov nad glavom, da im omogućimo da se zadrže u svojoj sredini, ne da se iseljavaju, za dobrobit zajednice i općine. S obzirom na veliki interes u Fažani za stanovima iz ovog programa, nastojat ćemo nastaviti graditi POS-ove objekte ovim tempom pa kada ove dvije zgrade budu gotove, a ministar dođe prerezati vrpcu i podijeliti ključeve, da odmah i potpišemo ugovor za još 12 stanova, pa nakon toga još 12, dok ne zadovoljimo potrebe svih zainteresiranih, rekla je općinska načelnica Damjanac.

Čelni čovjek APN-a Bradić istaknuo je da je diljem Istre do sada izgrađeno 330 POS-ovih stanova.

- Idemo dalje s gradnjom stanova i nećemo stati. Ovo je dobar put, posebno u primorskim mjestima gdje su cijene nekretnina visoke. Čujem da se u Fažani kvadrat prodaje i za 2,5 tisuće eura, a želja mi je da mladim ljudima u takvim sredinama stvorimo priliku da dođu do stana, rekao je Bradić.

Prikupljanje interesa za kupnju POS-ovih stanova u Fažani krenulo je još prije šest godina, a predugovor o izgradnji u Ulici Matije Vlačića čelnici Fažane i Agencije potpisali su u lipnju 2014. godine. Za izvođača radova odabrana je tvrtka Rog iz Darde.

Gradilište se nalazi iza osnovne škole

- To je firma koja je provjerena, već se iskazala u gradnji stanova, a gradila je dosta i po Istri. Tako da možemo reći da, s obzirom otkuda dolazi to poduzeće, Slavonija gradi Istru, rekao je Bradić. Gradilište se nalazi iza osnovne škole, otkuda bi u budućnosti Ulica Matije Vlačića trebala izbiti na Puljsku cestu, tvoreći svojevrsnu fažansku obilaznicu.

Kako smo nedavno pisali, Agencija će pozvati prvih 12 kandidata s rang-liste, kreirane između ostalog i prema socijalnom statusu te dužini boravka na području općine, i ako se pokaže da su kreditno sposobni bit će odabrani za kupnju. Ne udovolje li pak daljnjim uvjetima, lista će se pomicati. Načelnica Damjanac tada je najavila i mogućnost, dogodi li se da neki stanovi ne budu prodani, da ih otkupi Općina za potrebe socijalno ugroženih obitelji.

Gradnja POS-a u manjim sredinama

U Istri je do sada izgrađeno oko 330 stanova prema programu poticane stanogradnje, rekao je Goran Bradić. U ovoj godini, uz Fažanu, stanovi se grade ili će se graditi u Umagu, Poreču i Vrsaru. S obzirom na rečeno prilikom polaganja kamena temeljca u Fažani, ali i na najave ministra Kuščevića iz proljeća ove godine, daljnju realizaciju programa poticane stanogradnje valja očekivati upravo u manjim sredinama, koje se suočavaju sa depopulacijom. (Zvjezdan STRAHINJA, snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter