Fažana: Održana prva regata tradicijskih barki na jedra

Fažanska regata tradicijskih barki na jedra (Tatjana GRBIĆ)
Fažanska regata tradicijskih barki na jedra (Tatjana GRBIĆ)

Kad se 15 tradicionalnih barki otisnulo u subotu od fažanskog lukobrana prema Perojskoj šumi, mnogi su posjetitelji Fažane požurili svojim aparatima zabilježiti taj jedinstveni prizor.

Bio je to start prve fažanske regate tradicijskih barki na jedra u kojoj su sudjelovale batane, gajete, gucovi i pasare. Prijavljene ekipe došle su iz Rovinja, Moščenićke Drage, Opatije, Premanture, Pule, Lovrana i Fažane, a organizator regate je Jedriličarski klub Brioni iz Fažane.

- Cilj regate je ponovno oživjeti jedrenje na tradicionalnim barkama i to smo i napravili u suradnji sa Udrugom za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine iz Moščenićke Drage. Moramo spomenuti i udrugu Kuća o batani koja je bila pokretač revitalizacije batane i jedrenja na batani. I više smo nego zadovoljni odazivom na regatu jer su na njoj sudjelovali praktički svi klubovi sjevernog Jadrana, rekao je Bojan Skočilić, predsjednik JK Brioni.

Prvo mjesto u jedrenju batanom osvojio je Gianni Toffetti iz Fažane, jedan od najstarijih fažanskih ribara s kojim je jedrio 12-godišnji Petar Starčević. Toffetti je sam izradio barku i jedra. U kategoriji jedrenja na pasari prvo mjesto je osvojila ekipa konoba Feral iz Fažane, a u kategoriji jedrenja na gajeti Igor Felker iz Rijeke. Luciano Lippe iz Opatije prvi je dojedrio na gucu lovranskom, a Gianfranco Sirotnjak iz Lovrana na gucu kvarnerskom.

Tradicijske barke nekad su se koristile u ribarske svrhe, a kako je taj običaj vremenom počeo izumirati ljudi su ih ipak zadržali i malo po malo obnavljali da bi one danas bez problema mogle sudjelovati na regatama ovog tipa i podsjetiti sve znatiželjnike kako su izgledale i plovile prije 50 godina. Svi učesnici dobili su plakete, a pobjednici priznanja. Organizatori su izrazili želju da regata postane tradicionalna jer su svi učesnici bili izrazito zadovoljni i spremni doći i dogodine. (Tatjana GRBIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter