Fažana: Odašiljač na crkvi glavna tema u mjestu

Zvonik crkve Sv. Kuzme i Damjana u Fažani (Snimio Milivoj MIJOŠEK)
Zvonik crkve Sv. Kuzme i Damjana u Fažani (Snimio Milivoj MIJOŠEK)

Skrivena bazna stanica mobilnog operatera u zvoniku župne crkve Sv. Kuzme i Damjana jučer je bila glavna tema u Fažani. Mada neki tvrde da je to "stara priča", nitko nije ponudio argument kojim bi osporio to da su Fažanci odašiljače na zvoniku ugledali tek kada je prije dva vikenda vjetar razbucao tkaninu kojom su bili prekriveni.

Odašiljači su postavljeni prije nego je za župnika došao Ilija Jakovljević, a iz Porečke i pulske Biskupije potvrdili su da je odobrenje dao prijašnji biskup Ivan Milovan, na zahtjev prethodnog župnika Joška Listeša, u suglasnosti sa Župnim pastoralnim i ekonomskim vijećima. Sve se to moralo događati do 2012. godine kada je došlo do smjene i župnika i biskupa. S obzirom da je riječ o sakralnom, povijesno vrijednom objektu u staroj jezgri, mišljenje o svemu tome zatražili smo i Konzervatorskog odjela u Puli, a odgovore još čekamo.

- Mislim da odašiljaču nije mjesto na spomeniku kulture i u centru mjesta. Možda je sve to neoprezno napravljeno kada su donosili odluku. Zato se nadam da će se naći neko novo rješenje, rekao je Mojmir Vuksanović.

- Mi u Badelu bi uređivali vrt, u petak bi posadili cvijeće, a u ponedjeljak bi sve našli posušeno. Tvornica stakla je trovala sve oko sebe. Nje više nema, a sada ovo zrači. To je strašno, rekla je Marija Jurman. U hodu srećemo i gospođu koja, mada nije Fažanka, dobro poznaje prilike s obzirom da ovdje radi.

- Bezobrazno je da ljudi nisu znali. Trebalo je o tome valjda obavijestiti mještane. Mislim da će Fažanci biti jako ogorčeni. Poznavajući ih, sigurno će biti glasni i nezgodni, rekla nam je Nevija ne otkrivajući prezime. (Zvjezdan STRAHINJA)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter