Fažana: Od rujna svi mališani će pohađati dječji vrtić Sunce

Obnovljen i dograđen vrtić Sunce (N. LAZAREVIĆ)
Obnovljen i dograđen vrtić Sunce (N. LAZAREVIĆ)

Od početka rujna ove godine Općina Fažana više neće sufinancirati boravak fažanske djece u vrtićima koji nisu na području općine Fažana, s obzirom da će do tada biti stvoreni svi potrebni uvjeti za boravak sve fažanske djece u Dječjem vrtiću Sunce. Tako, naime, piše u društvenom i gospodarskom programu Općine Fažana za 2017. godinu kojeg su 21. prosinca 2016. usvojili fažanski vijećnici na posljednjoj prošlogodišnjoj sjednici Općinskog vijeća. Prema tom dokumentu za potrebe u predškolskom odgoju Općina Fažana planira izdatke u visini od 3,15 milijuna kuna.

Sufinanciranje prestaje tek u rujnu

O tome da Fažana više neće pokrivati pohađanje predškolskih ustanova koja nisu na njenom području, dakle uglavnom pulskih vrtića, već je bilo govora i ranije. Na jednoj od sjednica Općinskog vijeća kao datum do kada se djeca moraju vratiti pod okrilje Fažane, žele li roditelji da im Općina pokriva dio troškova, spominjao se početak ove godine. Međutim, u ovom dokumentu jasno stoji da sufinanciranje za djecu u vrtićima izvan područja općine prestaje tek s rujnom.

Već se i ranije raspravljalo na sjednicama Vijeća da vrtić Sunce, dograđen i obnovljen, u što je Općina protekle godine uložila gotovo dva milijuna, sada ima kapacitete da primi svu fažansku djecu. Kako je tada bilo rečeno, to ne mijenja ništa u odnosu na vrtić More u Valbandonu, za čije mališane Općina nastavlja sa sufinanciranjem. Prema posljednjem izvješću, koji je u rujnu podnijela ravnateljica Sunca Ljiljana Brajić, fažanski vrtić pohađalo je stotinu mališana, a s ljetom se suočio i s najmasovnijim odljevom predškolaraca, njih 36, koji su s jeseni krenuli u prvi razred osmoljetke.

Otvara se nova vrtićka skupina

U rujnu se dakle u Suncu otvara nova vrtićka skupina i zapošljavaju dva odgajatelja, a da bi prostor u potpunosti bio spreman, za opremanje će Općina izdvojiti 85 tisuća kuna. Za osobne rashode djelatnika vrtića Općina je predvidjela sredstva u visini od 2,25 milijuna kuna te još 40 tisuća kuna za troškove prijevoza. Materijalni rashodi predviđeni su u iznosu od 705 tisuća kuna, a za zdravstveno osiguranje zaposlenika dodatnih 22 tisuće kune. Pritom se od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta na ime sufinanciranja obveznog programa predškole i drugih aktivnosti očekuje 45 tisuća kuna.

Društvenim i gospodarskim programom se za sufinanciranje boravka djece u ustanovama kojima Općina nije osnivač, dakle u valbandonskom Moru, ali i vrtićima izvan područja općine, ali samo do rujna, predviđa izdvojiti 550 tisuća kuna. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter