Fažana: Od ljeta još kilometar i pol pješačkih oaza


Do kraja tjedna završit će popločavanje pješačke staze tlakovcem od Valbandona do Fažane duž obale, između kampa Bi Village i mora. Time se dobiva neprekinuta dionica duga 1.250 metara od mosta u valbandonskoj lučici do fažanske rive, preko općinske plaže i plaže Bi Villagea, vile San Lorenzo i dječjeg igrališta, a nadovezuje se na pješačku stazu uz more do Puntižele kroz područje MUP-ovog odmarališta.

Radove ispred kampa Bi Village Općinu će koštati 573 tisuće kuna (s uračunatim PDV-om), a izvodi ih pulska tvrtka Zanitel. Stručni nadzor u nadležnosti je pulske tvrtke Koning. Istovremeno se u valbandonskoj lučici, od crpne stanice do općinske plaže, iskopava kanal u koji će biti položeni kablovi za rasvjetu još jedne šetnice duge 350 metara. I ova staza, rekao je fažanski donačelnik Radomir Korač, bit će gotova do sezone, točnije do 15. lipnja. - Na trasi staze pronađeni su antički ostaci pa će arheološka istraživanja usporiti radove.

No riječ je samo o 15 metara staze, što će se završiti naknadno, rekao je Korać. Arheološke ostatke bilo je očekivano naći s obzirom da je poznato da se u antici između sadašnje lučice i starog ribnjaka protezala velika luksuzna maritimna rimska vila. Nju su arheolozi istraživali još prije stotinjak godina, a mozaici, koji svjedoče o njenoj nekadašnjoj raskoši, čuvaju se u Arheološkom muzeju Istre. Vila je u antici funkcionirala kao posjed nasuprot brijunske vile u uvali Verige, a vjerojatno su njeni ostaci u kasnijim razdobljima odgovorni za ime Valbandona, dobivenog od talijanskog Valla abbandonata, odnosno napuštena uvala.

Radove uz lučicu izvodi rovinjska tvrtka Miramare, a koštaju oko 420 tisuća kuna, u što nisu uračunata rasvjetna tijela. Proljetos je okončana i staza duga 360 metara od Županijske ceste Pula - Fažana do ulaza u MUP-ovo odmaralište. Ne samo da se proteže uz idilični ribnjak, već ova šetnica predstavlja i ulaganje u sigurnost, s obzirom da se usporednom uskom prometnicom ljeti odvija gust promet prema plažama - automobilima, motociklima, biciklima i pješice. Zanimljivo je pak da su na stazi uz plažu Bi Villagea postavljeni znakovi zabrane prometovanja za motocikle i mopede, ali i bicikle! (Z. STRAHINJA)

 


Podijeli: Facebook Twiter