Fažana: Niža cijena komunalnog doprinosa

Fažana (N. LAZAREVIĆ)
Fažana (N. LAZAREVIĆ)

Izmjenom oluke o komunalnom doprinosu, koju je na svojoj sjednici u ponedjeljak jednoglasno donijelo fažansko Općinsko vijeće, komunalni doprinos je snižen te će jedinična vrijednost u prvoj zoni iznositi 124 kune, za drugu zonu 84, a za treću 49 kuna. Dosadašnje cijene bile su 138 kuna za prvu, 93 za drugu i 54 za treću.

Također, izmjenama odluke su pravne i fizičke osobe koje grade poslovnu, stambeno-poslovnu ili višestambenu građevinu dobile mogućnost otplate komunalnog doprinosa u najviše četiri obroka. Fizičke osobe koje grade stambenu građevinu dobivaju i mogućnost otplate komunalnog doprinosa u 60 obroka, dok ih je dosad moglo biti maksimalno 36. Pravne i fizičke osobe izmjenama odluke imaju popust od 10 posto, umjesto dosadašnjih pet posto, ako odjednom uplate komunalni doprinos za gradnju poslovne, stambeno-poslovne ili višestambene građevine, a taj popust imaju i fizičke osobe koje grade stambenu građevinu. Uvjet je uplata komunalnog doprinosa odjednom, u roku od 15 dana od konačnosti rješenja o doprinosu.

Dodatni popust od pet posto ostvaruju hrvatski branitelji iz Domovinskog rata, članovi obitelji poginulog hrvatskog branitelja, osobe koje imaju status hrvatskih ratnih vojnih invalida, osobe sa stopostotnim tjelesnim oštećenjem te osobe koje stječu prvu nekretninu radi rješavanja stambenog pitanja pod uvjetom da na području općine Fažana imaju prebivalište najmanje pet godina u trenutku podnošenja zahtjeva za ishođenje akta za građenje.

Cilj izmjena je, smatraju u Općini, pomoći fizičkim i pravnim osobama da u teškim financijskim i gospodarskim prilikama u Hrvatskoj plate komunalni doprinos. Vijećnici su većinom glasova odbili amandman IDS-a kojim bi, među ostalim, osobe mlađe od 40 godina s deset godina prebivališta u općini Fažana ostvarile deset posto popusta kod uplate komunalnog doprinosa.

- Smanjili smo iznos komunalnog doprinosa jer mnogi stariji od 40 godina grade prvu nekretninu. Pokušavamo staviti sve stanovnike u ravnopravan položaj i omogućiti im da izgrade svoje domove. Išli smo ljudima naruku da riješe svoje stambeno pitanje, obrazložila je načelnica Ada Damjanac. Također, dodala je, ograničavajući popust na one koji imaju deset godina prebivališta u općini, on bi bio praktički sveden samo na one koji tu žive od rođenja.

Na sjednici je usvojen i polugodišnji izvještaj o izvršenju općinskog proračuna za razdoblje od siječnja do lipnja ove godine, čiji su ukupni prihodi ostvareni u iznosu od 9,83 milijuna kuna što je 24,8 posto plana, a rashodi su bili 16,22 milijuna kuna ili 33 posto plana.

- Prihodovna strana ide prema rastu i pokazuje da dobro radimo pa ako bude došlo do ukidanja općina, Fažana neće biti u tom krugu jer pokazujemo da smo održiva općina koja ima svoj cilj razvoja, rekla je načelnica Ada Damjanac.

Raul Marsetič (IDS) upozorio je pak da je u izvješću uočljivo da su sve udruge do 30. lipnja dobile bar 50 posto predviđenog godišnjeg iznosa iz proračuna, neke i cijeli iznos, dok Zajednica Talijana Fažane od predviđenih 50 tisuća još nije dobila nijednu kunu.

- Koji je razlog tome? Ne bih volio da talijanska nacionalna manjina ostane bez novca zbog političkog revanšizma s prošlih izbora, što je neprihvatljivo jer su time ugrožene aktivnosti Zajednice Talijana, rekao je Marsetič. Ada Damjanac je odgovorila da se zalagala upravo za taj iznos ZT-u još dok je i sama bila vijećnica.

- Predsjednica Zajednice Talijana Claudia Valente-Novak nije tražila ta sredstva. To nije revanšizam, financirali smo ih i financirat ćemo ih i sad. Igrom slučaja nije uplaćeno ni tih 50 posto pa će što prije Zajednici biti uplaćen novac. Nemojte od toga praviti politički problem, rekla je Damjanac. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter