Fažana: Nikad brže punjenje općinske kase

Fažana, mjesto s brojnim manifestacijama (Dejan ŠTIFANIĆ)
Fažana, mjesto s brojnim manifestacijama (Dejan ŠTIFANIĆ)

Prihodi od prodaje nefinancijske imovine Općine Fažana za prvih šest mjeseci veći su za 30-ak posto od plana za cijelu godinu! U 2016. je ukupno planirano osam milijuna kuna prihoda, a već je do kraja lipnja u kasu prikupljeno više od 10,5 milijuna kuna. Jedan od razloga je i prodaja parcele tvrtki Plodine za izgradnju trgovačkog centra na ulazu u Fažanu za više od milijun eura u ožujku, rečeno je na ovotjednoj sjednici Općinskog vijeća prilikom usvajanja polugodišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna.

Uskoro rebalans

Poznato je da je punjenje budžeta lokalnih jedinica u prvih šest mjeseci bitno slabije nego u drugom djelu godine, a posebno se to odražava na općine turističke orijentacije, kakav je Fažana. No, sada se dogodilo da je račun prihoda i primitaka u pola godine s 22 milijuna kuna, već dosegao 62 posto cjelogodišnjeg plana. Pridoda li se tome i višak iz prethodne godine od 9,2 milijuna kuna, Općina je već dosegla tri četvrtine, ili 75 posto, cjelogodišnjeg budžeta od 41,5 milijuna kuna.

- U posljednjih sedam godina ovo je najbolje ostvarenje prihoda za prvih šest mjeseci. Prvi put imamo i dobro punjenje od poreza i zakupa u tom razdoblju, rekao je donačelnik Fažane Radomir Korać.

Prihodi od poreza i prireza na dohodak ostvareni su u 58-postotnom iznosu - od 6,6 milijuna za cijelu godinu u općinsku kasu slilo se 3,9 milijuna kuna, a od poreza na imovinu izvršeno je 52 posto, odnosno od planiranih 2,3 milijuna prikupljeno je 1,2 milijuna kuna. Komunalni doprinosi i naknade napunili su kasu s gotovo tri milijuna kuna, od ukupnih planiranih 4,9 milijuna, što je 60 posto.

Općina je u cijeloj godini planirala potrošiti 41,5 milijuna kuna, a u prvom polugodištu rashodi su iznosili 17,2 milijuna ili 41 posto. Načelnica Ada Damjanac upozorila je vijećnike da će za 15 dana odlučivati o rebalansu proračuna s obzirom da su pojedine investicije realizirane s nižim rashodima.

Natječaji srušili cijene

Kako je Korać dopunio, troškovi brojnih općinskih projekata smanjeni su zahvaljujući bitno nižim cijenama dobivenih na natječajima.

- Negdje oko tri milijuna kuna smo uštedjeli na taj način. Sada ta sredstva treba preusmjeriti u nešto drugo i zato ćemo ići u izmjenu proračuna, rekao je donačelnik. Ivan Marčeta, vijećnik IDS-a, izrazio je sumnju da će se u nepuna četiri mjeseca do kraja godine taj novac stići utrošiti u nove projekte, s obzirom na duge pripreme, ishodovanja dokumentacije, provedbe natječaja... Damjanac i Korać odgovorili su mu da Općina već ima pripremljen projekte, ali i da očekuju i da vijećnici predlože za što bi se sredstva mogla iskoristiti. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter