Fažana nije kriva za izgubljenu dobit Libertyja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon tri godine sudskog procesa Općine Fažana s tvrtkom Liberty, vlasnikom zemljišta bivšeg Badela i tvornice stakla u Fažani, pazinska služba Trgovačkog suda u Rijeci donijela je presudu u korist Općine, izvijestila je načelnica Ada Damjanac na današnjoj konferenciji za novinare. Smatrajući da su oštećeni prostornoplanskom dokumentacijom iz 2006. godine, koja im je onemogućila realizaciju stambeno-turističkog kompleksa kakav su planirali, predstavnici tvrtke Liberty podnijeli su protiv Općine tužbu za izgubljenu dobit "tešku" 260 milijuna kuna.

- Dobili smo presudu, a o tužbi se mnogo izvještavalo i u medijima. Da se traženih 260 milijuna kuna ostvarilo, to bi značilo "laku noć" Općini jer je to iznos koji nijedna općina ne bi mogla riješiti, rekla je Damjanac.

Naime, podsjetila je, nakon propasti dviju tvornica, njihovo zemljište je otkupila tvrtka Robustus koja je imala plan napraviti suhu marinu. No, planovi su propali, a Robustus je 2006. prodao zemljište tvrtki Liberty koja je napravila projekt "Fažana riva".

Međutim, navela je Damjanac, kasnije su predstavnici tvrtke

Liberty tvrdili da su prevareni jer im je bilo obećano da na tom području mogu sagraditi čak 183 stambene jedinice i veliki broj poslovnih prostora, a obećavano im je navodno da će projekt "Fažana riva" moći u potpunosti realizirati.

No, Prostorni plan Fažane, donesen 2006. godine, nije im to omogućavao, točnije Urbanistički plan uređenja koji je predviđao samo 36 stambenih jedinica, 50 poslovnih prostora i hotel sa 60 ležajeva. Kako su vlasnici firme Liberty smatrali da su prevareni, podigli su tužbu protiv Općine od 260 milijuna kuna. U međuvremenu je tvrtka promijenila vlasnike.

- Tvrtka Liberty odrekla se daljnjeg tužbenog zahtjeva, čime smo sudsku trakavicu okončali u svoju korist i time doprinijeli mogućnosti pregovora i dogovora oko konačnog uređenja tog prostora u skladu sa važećim prostornim planom. Ono što je najbitnije, mi se nadamo da se nakon ovog dobivenog spora, on više ne može obnavljati, da se više neće dizati nikakva tužba protiv Općine i da će se jedan od najatraktivnijih prostora u Istri izgraditi na zadovoljstvo mještana, vlasnika parcela i svih naših budućih posjetitelja i gostiju, rekla je Damjanac.

U tijeku su, navela je, ciljane izmjene općinskog prostornog plana prema kojima na tom području nema proširenja građevinske zone. Na toj je lokaciji postojećom prostornoplanskom dokumentacijom planirano nešto više od 36 stambenih jedinica, hotel i podzemna garaža, a cilj je da se građevine izgledom uklope u starogradsku jezgru i da naselje ne bude ograđeno. S takvim su se konceptom naposljetku složili predstavnici Libertyja i njihovi arhitekti, navela je Damjanac.

S planom izgleda tog prostora složila se i općinska komisija sastavljena od predstavnika svih stranaka, rekao je donačelnik Radomir Korać. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter