Fažana: Neće biti novih barova na obali

Plaža Bunker nedaleko od Vile San Lorenzo (M. MIJOŠEK)
Plaža Bunker nedaleko od Vile San Lorenzo (M. MIJOŠEK)

Plan upravljanja pomorskim dobrom na području općine Fažana za ovu godinu, donesen koncem 2015., nedavno je potvrdio i Odsjek za pomorstvo, promet i infrastrukturu županijskog Odjela za održivi razvoj. Dakle, uređenje plaža može krenuti, a natječaji za koncesijska odobrenja, kako bi se poduzetnici spremili za kupače, mogu u objavu. Ipak, to ne znači da će biti i natječaja za brojne fažanske beach barove. Kako nam je načelnica Ada Damjanac objasnila, ove će godine raditi samo postojeći ugostiteljski objekti na plažama, a ni novim se natječajima, na kojima bi te lokacije mogli dobiti drugi ugostitelji, ne treba nadati prije 2019. godine.

Uređenje svih plaža

- Zbog velikih ulaganja u takve objekte, daleko veće nego su, na primjer, ulaganja u štandove, išlo se na četverogodišnje razdoblje koncesijskog odobrenja, pa se i natječaji provode svakih četiri godine. Oni koji su koncesijsko odobrenje dobili u prvom ciklusu obnovili su ga i sada im teče drugi. Natječaji su provedeni prošle godine, dakle tek za tri godine raspisat će se novi, rekla nam je Damjanac.

Fažanska je obala gotovo u potpunosti uređena, a ne može se reći ni da je taj relativno kratki pojas od Hidrobaze do završetka kampa Pineta i do sada ikakvim sadržajima oskudijevao.

- Plan ne predviđa nešto novo na obali. Odnosi se uglavnom na održavanje plaža i postavljanje ležaljki i suncobrana. Novih sadržaja nema jer ne bi imali ni mjesta za kupače. Ali su dobrodošli atraktivni sadržaji na moru, poput pontona. Neće biti ni dodatnih jet skijeva i sličnog, radi sigurnosti kupača, rekla je Ada Damjanac.

U ovom planu predviđa se ravnanje, adaptacija i uređenje za kupališnu sezonu gotovo svih plaža, a na nekima treba odraditi i neke zahtjevnije zahvate. Primjerice, na plaži Bunker planira se gradnja zidića kako bi se izravnala površina uslijed denivelacije terena, kao i postavljanje ograde. Na plaži kod Vile San Lorenzo nedavno je obnovljeno sunčalište, na Fažani sjever treba ukloniti ili izmijeniti ispust u more, ispred kampa Vatrogasne mladeži planira se izrada rampi za invalide, a rampe za ulaz u more napravit će se i u Valbandonu (općinski dio između lučice i plaže kampa Bi Village). Kad smo već u Valbandonu, spomenimo i da Prostorni plan Općine predviđa na toj plaži i podizanje sanitarnog čvora za kupače.

Naknadne koncesije

Ukoliko se tijekom godine pojavi interes za ishođenje koncesijskog odobrenja, koje nije predviđeno planom ili nije predviđena lokacija, načelnica može naknadno dopuniti ovaj dokument. No, s obzirom na već postojeće sadržaje, dopune ne bi trebale biti značajne.

Naknade za djelatnosti na plažama

Za postavljanje aquaparka i druge opreme na moru sezonska naknada iznosi između sedam i osam tisuća kuna. Za "jumping", veliki ograđeni trampulin na kopnu, naknada iznosi između 12 i 15 tisuća kuna, koliko i za kioske do 12 kvadrata. Štandovi i ambulantna prodaja, odnosno škrinje i aparati za sladoled i slično, korisnika koncesijskog odobrenja stajat će između četiri i šest tisuća kuna. Djelatnost iznajmljivanja plovila obračunava se po tipu, po metru dužnom, a ako je riječ o plovilu s motornim pogonom, i po njegovoj snazi. Tako je naknada za jedrilice i brodice na vesla (do 250 kuna po metru) niža od brodice na motorni pogon (do 350 kuna po metru), a sve to daleko je manje od sezonske naknade za vodeni skuter (do 6.000 kuna). (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter