Fažana: Nastupile čak 23 folklorne skupine

Fažanski tanac ugostio 23 skupine (M. ANGELINI)
Fažanski tanac ugostio 23 skupine (M. ANGELINI)

Na 12. susretu dječjih folklornih skupina i prezentacija dječje kulture Istre "Fažanski tanac", održanim u subotu na Trgu Sv. Kuzme i Damjana, nastupile su čak 23 dječje folklorne skupine iz svih dijelova Istre, uz skupinu iz Kopra.

Osim glazbe i plesa, bile su tu i radionice poput izrade igračaka na starinski način - krpene lutke i lopte koju su uz diplomu, dobili svi sudionici manifestacije.

- Fažanski tanac održava se već 12. godinu za redom. Kad je počeo mnogi od vas nisu se još ni rodili, a sada sudjelujete u Fažanskom tancu. Nadam se da će se ta tradicija nastaviti još puno godina, rekla je načelnica Općine Fažana Ada Damjanac. Zahvale na očuvanju istarske tradicije uputila je skupinama direktorica fažanskog TZ-a Melita Peroković, a Fažanski tanac službeno je proglasila otvorenim ravnateljica dječjeg vrtića Sunce Ljiljana Brajić koji su, uz Osnovnu školu Fažana i Turističku zajednicu Općine Fažana, organizatori manifestacije. Tanac je, podsjetimo, manifestacija pokrenuta u cilju edukacije djece i očuvanja kulturne baštine Istre. Učenici osnovnih škola i djeca do 15. godina u folklornim društvima izvode razne istarske plesove - balun, staru polku, šete paši, labinski tanac. Tako je bilo i u subotu.

Nakon formiranja povorke i mimohoda ulicama Fažane do Trga sv. Kuzme i Damjana, počeo je ples i glazba. Na pozornici su se izmjenjivale skupine, svaka od njih izmamivši veliki pljesak mnogobrojne publike. A nastupili su fažanska folklorna skupina Cvit, valbandonski Tići, Val iz OŠ Koper, pazinsko folklorno društvo Pazin, KUD Mate Balota Rakalj, Kumpanija Kosirići iz Tinjana, Plesarini iz sv. Lovreča, Amfora iz Fažane, UKUD Mladice OŠ Vladimira Gortana iz Žminja, KUD Uljanik iz Pule, KUD Barban, folklorna skupina Stoja OŠ Stoja iz Pule, folklorna skupina OŠ Vladimira Nazora iz Krnice, Dječja folklorna skupina Mendula iz Medulina, skupina Opsa-sa OŠ Vidikovac iz Pule, DPC "Peroj 1657", KUD Rakalj, KUD Dvigrad iz Kanfanara, Mali folkloraši KUD-a Dajla, RKUD Rudar iz Raše, KUD Ivan Fonović Zlatela, dječja folklorna skupina Zajednice Talijana Armando Capolicchio iz Galižane te Folklorno društvo Umag. (N. SOFTIĆ, snimio M. ANGELINI)

  


Podijeli: Facebook Twiter