Fažana: Muke po parkiranju

Rampa je ovih dana uklonjena, no njeni držači i znak su ostali (M. MIJOŠEK)
Rampa je ovih dana uklonjena, no njeni držači i znak su ostali (M. MIJOŠEK)

Stanari Ulice boraca, 43. istarske divizije i Vladimira Gortana u Fažani žale se da dvorište koje se nalazi između njihovih zgrada vrlo često, osobito tijekom ljetnih mjeseci, bude prepuno zbog parkiranih vozila turista i drugih posjetitelja Fažane.

Po riječima jednog stanara koji je želio ostati anoniman, dvorište čine okućnice koje pripadaju tim zgradama, a rješenje o tome donijelo je Ministarstvo graditeljstva u listopadu 2010. godine. No, Općina Fažana se poziva na stanje u zemljišnim knjigama, gdje je ona navedena kao vlasnik nekretnine. Stoga je na inicijativu Općine svojevremeno na ulazu u dvorište postavljena rampa, a stanari u općinskoj tvrtki Komunalac moraju zatražiti parkirnu kartu da bi mogli besplatno parkirati. No, rampom, vele stanari, nije uveden red u parkiranje jer oni nemaju nikakvu kontrolu kome se prodaju ili pak dijele parkirne karte i tko parkira u njihovom dvorištu, i ponekad teško nalaze slobodno mjesto.

Ovih je dana rampa uklonjena i navodno je na popravku, no njeni su držači ostali, kao i prometni znak te natpis da je parkiranje dozvoljeno samo stanarima.

Upit o ovom slučaju uputili smo Općini, a pročelnik Ivan Orović u dopisu navodi da "parkiranje u dvorištu koriste stanari i turisti uz naknadu i kupovinu kartice za sedam dana. U tijeku je rješavanje problema parkiranja; svi stanari su dobili karticu za rampu", piše Orović.

"Česticu površine 1.570 četvornih metara (u zemljišnim knjigama evidentirana je kao oranica, op. n.) čini otvoreno dvorište koje okružuju zgrade u Ulici boraca, 43. istarske divizije i ulice Vladimira Gortana, kao i četiri zgrade koje su sagrađene na toj nekretnini", navodi Orović.

Dodaje da povezivanje zemljišne knjige i knjige položenih ugovora neće biti moguće provesti dok se ne formiraju građevne čestice za sve zgrade izgrađene na toj katastarskoj čestici. Općinskim planovima te DPU-om Centar, ističe, na tom je području planirana gradnja parkirališta s oko 50 mjesta za potrebe stanara. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter