Fažana: Luksuzno naselje bit ce bez ograda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predstavnici izraelskog investicijskog fonda Leader holdings & investments iz Tel Aviva, vlasnici tvrtke Liberty koja u vlasništvu ima kompleks fažanske bivše tvornice stakla i Badela, u utorak su boravili u Fažani gdje su se susreli s nacelnicom Adom Damjanac i donacelnikom Radomirom Koracem.

Buduci da je u pratnji investitora bio njihov suradnik, rijecki arhitekt Tomislav Kukin, ovog se puta razgovaralo o izgledu buduceg stambeno-turistickog kompleksa na podrucju koje obuhvaca oko deset hektara.

Radi se o vrlo važnom projektu za vlasnike kompleksa, kao i za Opcinu, istaknuo je Yitzhak Apeloig, direktor tvrtke Leader.

- Zajedno s Opcinom radimo na kreiranju ovog projekta koji ce koristiti svim ukljucenim stranama, stanovnicima Fažane, našoj kompaniji i ovom jedinstvenom podrucju Fažane i Brijuna. Razumijemo koliko je ovo važno za mještane Fažane i oni ce biti ponosni na ono što mi ovdje radimo.

Uskoro smo gotovi s cišcenjem podrucja i sad radimo s Opcinom na kreiranju konacnog projektnog rješenja koje ce unaprijediti ekonomsku situaciju Fažane, rekao je Apeloig.



Sljedeci korak je utvrditi projekt koji je komercijalan i u skladu sa željama stanovnika Fažane, dodao je. Suraduju s dva arhitekta, a osim Kukina jedan je strani arhitekt koji ima mnogo iskustva s radom u Hrvatskoj pa ce gradevine dobiti izgled u skladu s nacionalnom arhitekturom.

- Arhitekti sudjeluju u kreiranju projekta, ispituju odnos prostora s naseljem i žele sve to integrirati u jednu cjelinu, istaknuo je Kukin.

Stara Fažana funkcionirat ce i nakon izgradnje kompleksa na isti nacin, dakle bez ograda, bez zatvaranja prometnice i bez zatvaranja u sitne žgabucine koji više ne komuniciraju s naseljem. To ce biti integrirano naselje s luksuznim objektima s pet zvjezdica, rekao je.

Ishodom sastanka bila je zadovoljna i nacelnica Damjanac koja je istaknula da prostor napuštenog tvornickog kompleksa treba valorizirati jer cijelo fažansko podrucje nema ni jednog hotela pa ni apartmana s više od tri, cetiri zvjezdice.

- Po ovom projektu, koji se priprema, a idejni je pa ce doživjeti još promjena, ide se na viši nivo, na pet zvjezdica. Tu bi onda postojala mogucnost dovodenja nekih malo jacih hotelskih lanaca. U izmjeni prostornog plana koju planiramo nema izmjene postotka površine izgradenosti, dakle ostaje onako kako je bilo, 45 posto turisticki i 55 posto stambeni dio.

Pocetni idejni projekt koji smo vidjeli vrlo je interesantan jer nema ograda, a ni jedna zgrada ne može biti viša od onih u starogradskoj jezgri da se poštuju te vizure i s mora i s kopna, rekla je Damjanac.

Izmedu gradevina, dodala je, ostat ce ulice, trgovi i slobodni prostori komunikacije kao što je to u starogradskoj jezgri. U buduce ugovore ugradit ce se stavka da se ne smiju postavljati barijere, a parkirališta za stambene jedinice bit ce podzemna. Stanovi i apartmani koji bi bili tamo sigurno bi imali od 100 kvadrata naviše, s pogledom na more.

- Pocetna ideja je zanimljiva jer smo još uvijek protiv betonizacije i apartmanizacije na tom podrucju. Ovo su samo pocetni planovi, bit ce još puno dotjerivanja jer je to dugotrajni proces, no investitori su pokazali dobru volju, ocistili ono ruglo i sad cekaju dozvolu za rušenje objekata.

Cim je dobiju, krecu dalje s planovima, a za mjesec dana ce donijeti stratešku studiju razvoja na tom podrucju, pa opet imamo sastanak. Fažanu želimo dignuti na veci nivo, da nastavi živjeti s morem i uz more. Ako se realizira ovaj projekt, Fažana nece živjeti samo dva mjeseca, nego ce se sigurno produžiti sezona na cijelu godinu, na kongresni turizam uz sadržaje koji ga prate pa ce ugostitelji i trgovci imati koristi kao i mi svi zajedno, zakljucila je.


Podijeli: Facebook Twiter