Fažana: Kontrola hrane u vrtiću i školi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zdravstvenoj zaštiti u ovoj je godini Općina Fažana namijenila 110 tisuća proračunskih kuna, a planirana sredstva za ovaj program realizirat će se kroz higijensko-sanitarni nadzor te kontrolu prehrane u vrtiću i školi, mjere deratizacije i dezinsekcije, hitnu medicinsku pomoć te veterinarske mjere.

Najveći iznos, 42 tisuće kuna, predviđen je za veterinarske mjere koje uključuju troškove higijeničarskog servisa i rješavanja otpadnog materijala, a obavlja ih Veterinarska stanica Pula, mjerama deratizacije i dezinsekcije namijenjeno je 26 tisuća kuna, a sufinanciranju Hitne medicinske pomoći 20 tisuća kuna.

Higijensko-sanitarni nadzor uključuje kontrolu higijene i kvalitete prehrane u fažanskom Dječjem vrtiću Sunce kroz četiri obilazaka godišnje, za što je potrebno 14 tisuća kuna. Program koji provodi Zavod za javno zdravstvo Istarske županije uključuje provođenje epidemiološkog izvida cijelog objekta jednom godišnje, uzimanje i analizu briseva čistoće u kuhinji te analizu obroka na zdravstvenu ispravnost četiri puta godišnje, uzorkovanje i analizu obroka na biološku vrijednost četiri puta godišnje, izradu prijedloga jelovnika u kojima su sve prehrambene tvari optimalno zastupljene te davanje preporuka i kulinarskih savjeta.

Kontrola prehrane i higijensko-sanitarni nadzor uključuje pregled u Osnovnoj školi Fažana kroz četiri obilaska godišnje, za što je potrebno ukupno osam tisuća kuna. Program koji provodi županijski zavod uključuje obavljanje epidemiološkog izvida cijelog objekta, posjet kuhinji i uzimanje briseva čistoće u prostorijama gdje se priprema i distribuira te uzorkovanje i analizu obroka na zdravstvenu ispravnost te analizu jelovnika i gotovih jela. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter