Fažana konačno dobiva novo groblje

Prvi zemljani radovi na novom groblju (A. KANCELAR)
Prvi zemljani radovi na novom groblju (A. KANCELAR)

Počela je dugoočekivana izgradnja novog groblja Fažane, kilometar istočno od centra mjesta, na Galižanskoj cesti. Investicija je teška 15 milijuna kuna, a novo groblje zadovoljit će potrebe za grobnim mjestima za narednih 60 do 100 godina, saznajemo od načelnice Ade Damjanac. Staro groblje u Fažani već odavno nije dostatno.

- Gradit će se u četiri faze, a rok za završetak prve dvije, čija je procijenjena vrijednost osam milijuna kuna, je svibanj 2014., kaže Damjanac.

Potvrda glavnog projekta izdana je lani, a izvođač radova je pazinski "Vladimir Gortan".

S obzirom da se groblje gradi na zemljištu koje je općinsko i državno, u prosincu prošle godine država je Općini darovala šest svojih nekretnina površine 30 tisuća kvadrata, o čemu je jučer bilo riječi i na sjednici Općinskog vijeća. Zemljište, točnije čestice označene u zemljišnim knjigama kao maslinici i oranice, darovane su u skladu s lokacijskom dozvolom za groblje. Na prekjučerašnjoj sjednici Općinskog vijeća usvojena je odluka o obavljanju prijevoza, ukopa i kremiranja za narednih pet godina na području Općine. Te će usluge kao najpovoljniji ponuđači i dalje obavljati tvrtke E&E iz Marčane i Monte Giro iz Pule.

- Potrebe su između deset i 25 grobnih mjesta godišnje. Dio mještana ima grobnice na starom groblju, a problem predstavljaju ukopi mještana koji nisu imali grobno mjesto, napominje načelnica Damjanac. (Tatjana GRBIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter