Fažana je nakratko bila kao nekad - rimska

Uvijek atraktivne rimske božice (D. ŠTIFANIĆ)
Uvijek atraktivne rimske božice (D. ŠTIFANIĆ)

Dvodnevna manifestacija "Priče s fažanske rive" koja je proteklog vikenda doživjela svoje četvrto izdanje okupila je na rivi mnoštvo posjetitelja. U povijest je zakoračeno u subotu već nakon 19 sati programom koji je posvećen antičkoj rimskoj Fažani pod nazivom "Senatus populusque fasanensis". Ispred ureda Turističke zajednice razgledavana je izložba "Fažana ispod pločnika".

Bili su ondje postavljeni edukativni info panoi na kojima je predstavljena rimska povijest Fažane: Gospodarski objekti i ladanjske vile rimskog carstva, Uljara u Šuridi, Rimska vila u Valbandonu, kopija fažanske amfore. Poseban je naglasak ove godine dan nekadašnjoj tvornici amfore u Fažani, pa je na panoima putem starih fotografija prezentirana peć u kojoj su se pekle amfore, ali i cijeli asortiman.

U svojoj izvornoj veličini, posjetitelji su razgledavali repliku fažanske amfore "dressler 6b". Ondje su predstavljeni i značajniji likovi iz fažanske povijesti, a iz rimske gastro ponude ovog su puta odabrane slastice. Na pokaznom su se stolu tako našle pita od rogača, jabuka punjena orasima, ali i sladoled. Te su se slastice potom mogle i kušati u obližnjim slastičarnicama.

Na trgu ispred crkve sv. Kuzme i Damjana pažnju je plijenio ljetnikovac Gaia Lecaniussa Bassa. Dok on odmara u svojoj ležaljci, predstavljeni su mu sadržaji, a najznačajnije bile su rimske božice. U životu Rimljana one su imale poseban značaj, budući se smatralo kako svaka ima svoju ulogu, donosioca sreće ili nesreće. Ovaj je događaj, zapravo modna revija održana pod nazivom "Misteriozni sjaj valbandonske vile" u organizaciji Art Momenat.

Za glazbenu se je podlogu pobrinula Istarska glazbena scena mladih. Izmjenjivali su se tijekom večeri pred brojnim posjetiteljima programi kroz koje su predstavljene uvijek atraktivne borbe gladijatora, u režiji pulske udruge Spectacula Antiqua.

Zatim je tu bio, posebno djeci omiljen ples žonglera s vatrom koje su upriličili članovi porečke udruge USB. Kako bi doživljaj bio potpun, zvukove Rima dočarala je Biserka Krcelić sviranjem na harfi. Tijekom cijele večeri, velik je interes iskazivan za sudjelovanje u kreativno-interaktivnim radionicama, ispred ureda Turističke zajednice. Održavane su radionice keramike, mozaika, nakita, mačeva i štitova te rimske igre za djecu. Kako rimski obrt izgleda u praksi, predstavio je kamenoklesar Marko Belas. Organizatoru manifestacije, Turističkoj zajednici Fažane i ove je godine zajedno s brojnim suorganizatorima bio cilj prezentirati fažansku povijest, a to im je sudeći prema brojnim posjetiteljima i uspjelo. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter