Fažana: Izglasan izmijenjeni Prostorni plan

Poslovno-trgovački centar planira se na lokaciji današnjeg igrališta (M. ANGELINI)
Poslovno-trgovački centar planira se na lokaciji današnjeg igrališta (M. ANGELINI)

Realizacija što većeg dijela prostora od posebnog javnog interesa, poput plaža, reciklažnog dvorišta, trgovačko-poslovnih centara i ostalog, u što kraćem roku, osnovna je vodilja četvrtih izmjena i dopuna Prostornog plana općine Fažana izglasanih u ponedjeljak jednoglasno. Plan je, na posljednjoj sjednici u ovoj godini, vijećnicima predstavio Tito Kosty iz zagrebačke tvrtke Jurcon Project.

Glavne izmjene plana odnose se na mogućnosti da se valbandonska komunalna plaža uz Bi Village, ali i obala kod bivšeg Badela i Tvornice stakla u Fažani urede kao javna kupališta s popratnim sadržajima. U poslovnoj zoni San Pellegrino, koja se nalazi u zaleđu uz Galižansku cestu, planirano je reciklažno dvorište, čija gradnja s ovakvim planom već može krenuti, a ovaj dokument omogućuje i izgradnju poslovno-trgovačkog centra na području sadašnjeg nogometnog igrališta Oliva, s obzirom na to da se fažansko igralište, prema Urbanističkom planu, seli izvan naselja. Novost je, naveo je Kosty, i mogućnost da investitori budućeg turističko-rezidencijalnog naselja na mjestu bivših tvornica parkirna mjesta osiguraju i izvan područja kompleksa, što je na tragu dogovora Općine i tvrtke Liberty da ti investitori sufinanciraju izgradnju javnog parkirališta u funkciji mjesta.

- Provedba ovakvog plana omogućuje realizaciju javnih sadržaja bez planova nižeg reda i dugotrajnih procedura. Plan je vremenski napredniji i usklađen je sa zakonom iz 2013. godine. Sljedeći korak su izmjene Urbanističkog plana naselja Fažana, koji je zastario i kojeg treba uskladiti sa zakonom i s ovim Prostornim planom, rekao je Kosty.

Plan, između ostalog, razlučuje i termin "uređeno neizgrađeno građevinsko zemljište", koji podrazumijeva površine namijenjene gradnji s pristupom komunalnoj infrastrukturi. Za takve se parcele, s ovakvom prostornoplanskom dokumentacijom, može pokrenuti postupak ishođenja dokumenata za gradnju bez potrebe izrade planova nižeg reda.

Načelnica Ada Damjanac zaključila je da je najvažnije da je plan usuglašen s novim zakonom o prostornom uređenju te je izvijestila vijećnike da je Općina za ovaj dokument već 14. prosinca dobila suglasnost od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter