Fažana i Vodnjan nagodili se oko Vile San Lorenzo

Vila San Lorenzo (Arhiva/ S. MILJEVIĆ)
Vila San Lorenzo (Arhiva/ S. MILJEVIĆ)

Vijećnici Općinskog vijeća Fažane donijeli su jednoglasnu odluku o sklapanju izvansudske nagodbe između Općine Fažana i Grada Vodnjana kojom će Vodnjan Fažani isplatiti iznos od ukupno 2,7 milijuna kuna, obvezu nastalu na temelju prodaje Vile San Lorenzo u Fažani. Ovaj je akt usvojen i na sjednici vodnjanskog Gradskog vijeća.

Naime, Općina Fažana je 2004. godine pulskom Općinskom sudu podnijela tužbu protiv Grada Vodnjana zbog isplate iznosa od 4,3 milijuna kuna sa zakonskom zateznom kamatom počevši od 6. listopada 2002. godine do isplate, na temelju sporazuma o podjeli imovine, prava i obveza koji su 5. listopada 2002. sklopile tadašnja Općina Vodnjan i novoosnovana Općina Fažana. Iznos od 4,3 milijuna kuna tvrtka Potamos isplatila je Vodnjanu za Vilu San Lorenzo s pripadajućim parcelama na temelju ugovora o prodaji sklopljenim s tadašnjom Općinom Vodnjan kao prodavateljem.

U istoj je parnici, pak, 2008. godine donesena prvostupanjska presuda kojom je tužbeni zahtjev Općine Fažana djelomično prihvaćen te je Gradu Vodnjanu naloženo da Fažana isplati 1,7 milijuna kuna zajedno sa zakonskom zateznom kamatom računajući od studenog 2002. do isplate iznosa. Preostali dio tužbenog zahtjeva Općine Fažana je odbijen.

Nakon žalbi Općine Fažana i Grada Vodnjana, pulski Županijski sud u cijelosti je ukinuo prvostupanjsku presudu te predmet vratio prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje. Budući da je od pokretanja parnice proteklo više od osam godina pa je bilo realno očekivati da će ona još trajati jer je predmet vraćen prvostupanjskom sudu na novo suđenje te je u ovom slučaju dopuštena i revizija državnom Vrhovnom sudu, što bi joj moglo produžiti trajanje, nagodba je bila u interesu Općine Fažana. Time se spor rješava mirnim putem, sklapanjem nagodbe s Gradom Vodnjanom da bi se proces što prije završio, što će ujedno spriječiti stvaranje daljnjih parničnih troškova.

Grad Vodnjan, prema odluci o nagodbi, treba Općini Fažana isplatiti iznos od 2,7 milijuna kuna u 16 jednakih obroka bez kamata te će prva rata dospjeti s danom potpisivanja nagodbe, a svaki sljedeći obrok u razmaku od tri mjeseca. Općina Fažana i Grad Vodnjan snosit će svaki svoje troškove nastale u parnici te će u roku od tri dana nakon potpisivanja nagodbe tužba biti povučena.

Ovakvom je odlukom bila zadovoljna vijećnica oporbenog IDS-a, bivša načelnica Općine Fažana Dušanka Šuran koja je rekla da ovaj rasplet predstavlja pozitivan ishod nakon dugog parničenja na sudu. Odluku o nagodbi podržali su i Lorena Žunić (nestranačka vijećnica s liste IDS-a) te Mitar Gavočanov (SDP) koji je komentirao da je svaki dogovor bolji od sudskog spora. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter