Fažana i Valbandon u šoku: Tragedija kakva se ne pamti

Gimnazijalci odaju počast poginulim djevojkama
Gimnazijalci odaju počast poginulim djevojkama

Prometna nesreća na samom izlazu iz Fažane u smjeru Valbandona, u kojoj su u subotu na nedjelju navečer život izgubile dvije maloljetne djevojke - Elena Đurić (17) iz Valbandona  i Francesca Šuran (16) iz Fažane, prodrmala je cijelu Fažanu i okolicu.

Tragedija je to koja se ne pamti na ovom području. Svi s kojima smo pričali - od njihovih školskih kolega, kolega njihovih roditelja na poslu, susjeda pa sve do rodbine jednostavno ne mogu vjerovati da se to dogodilo, ne skrivajući suze. Drugog komentara nisu imali.

- To je velika tragedija. Takve se ne pamti u Fažani. Još uvijek svi skupa ne možemo vjerovati da se to uopće dogodilo. Cijeli dan ne mogu prestati plakati kada se sjetim što se dogodilo. Francesca je bila predivna djevojka. Ona i njena sestra uvijek su mi pomagale kada god mi je trebalo, a puno puta su mi pomogle i ponijeti drva u kuću, kazala je susjeda Marija Bančić koja nije prestajala plakati.

Najbliža rodbina poginulih očekivano je u šoku i nije bila spremna za razgovor. Rođakinja obitelji Šuran koju smo sreli pred obiteljskom kućom u Fažani nije bila od komentara, moleći nas da poštujemo tugu obitelji koja se jučer pripremala za sprovod.

Ista je situacija bila i u Valbandonu, u obiteljskoj kući obitelji Đurić. Inače, cijelu nedjelju i ponedjeljak brojni prijatelji, rodbina i susjedi obilazili su kuće tugujućih obitelji želeći im izraziti sućut.

Tužna je atmosfera vladala i na fažanskoj rivi gdje neki kafići tijekom jučerašnjeg dana nisu puštali glazbu. Kako nam je rekla jedna konobarica, apsolutno cijela Fažana i Valbandon tuguju za djevojkama i da je ova nesreća zauvijek promijenila živote tih obitelji.

A te kobne noći, šest prijateljica i dva prijatelja, nisu se uputili u izlazak u Pulu, već su samo kolege htjeli prevesti kući u Valbandon, kažu nam njihovi prijatelji iz pulske Gimnazije. Njih dvadesetak smo zatekli na mjestu nesreće gdje su zapalili svijeće.

Prijateljica jedne djevojke koja je u automobilskoj nesreći zadobila ozljede, Petra Pralica, iz pulske Ekonomske škole, također se pridružila gimnazijalcima te zapalila svijeću za dvije prijateljice. Kazala je da se s prijateljicom čula nedugo nakon što se nesreća, o kojoj su te kobne noći razgovarali i pulski taksisti, dogodila pa su tako o njoj saznali i mnogi drugi koji su te večeri bili vani.

- Prijateljica mi je bila u šoku. A o vozačici da i ne govorim. Teško će biti oporaviti se od ovakve nesreće.

Dan žalosti i u Općini Fažana
Općina Fažana je zbog pogibije svojih mještanki proglasila Dan žalosti. Načelnica Ada Damjanac izvijestila je da se tijekom današnjeg dana u mjestu neće održavati događaji zabavnih sadržaja, a pozvala je i sve ugostitelje da svoje poslovanje obavljaju primjereno Danu žalosti.

U pulskoj Gimnaziji Dan žalosti i komemoracija za poginule učenice

Sablasno prazni hodnici, zapaljene svijeće na ulazu u školu te izvješena crna zastava na zgradi pulske Gimnazije. Samo muk, tišina i neizreciva tuga na praznim školskim hodnicima mogli su se jučer osjetiti u školi koju su pohađale 16-godišnja Francesca Šuran i 17-godišnja Elena Đurić, učenice trećeg razreda pulske Gimnazije.

U školi je danas proglašen dan žalosti, a u 10 ujutro okupit će se učenici i profesori kako bi i u školi odali posljednju počast preminulim djevojkama.

Ravnateljica škole Branka Antunović Piton nije mogla suspregnuti suze. Molila je za diskreciju jer u ovakvim je trenucima svima preteško. Kazala je da su Francesca i Elena bile nerazdvojne. Zajedno su dijelile školsku klupu i bile su prekrasne učenice. "Bilo je to prijateljstvo kakvog nema", rekla je ravnateljica.

Škola je odmah pokrenula protokol kriznih intervencija u sklopu kojeg će se provesti razgovori i pružiti psihološka pomoć učenicima i roditeljima. (B. BAN, D. BAŠIĆ PALKOVIĆ Snimili D. ŠTIFANIĆ, D. MEMEDOVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter