Fažana: Gradnja dvije POS-ove zgrade do kraja mjeseca

Parcela u Ulici Matije Vlačića na kojoj će se graditi POS-ove zgrade (D. B. P.)
Parcela u Ulici Matije Vlačića na kojoj će se graditi POS-ove zgrade (D. B. P.)

Gradnja objekta iz programa poticane stanogradnje u Fažani počinje kroz desetak dana, izvijestila nas je načelnica Općine Ada Damjanac. Uoči jučerašnjeg isteka roka zabrane građevinskih radova tijekom ljetne sezone, državna Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) obavijestila je Općinu i tvrtku Rog iz Darde, izvođača radova odabranog natječajem, da uskoro slijedi potpisivanje ugovora, prikupljanje dokumentacije i pripreme za gradnju. Strojevi i radnici Roga u fažanskoj Ulici Matije Vlačića mogu se, dakle, očekivati oko 25. rujna.

U ovom ciklusu gradit će se dvije zgrade s po šest stanova, a izgradnja, rekla je Damjanac, trebala bi sigurno biti gotova do iduće turističke sezone.

- APN će pozvati prvih 12 kandidata s rang-liste izrađenoj prema kriterijima agencije i oni koji su kreditno sposobni bit će odabrani za kupnju stana. Ukoliko netko ne ispunjava uvjete, lista će se pomicati, a dogodi li se da neki od stanova ne budu prodani, Općina se obvezuje da će ih otkupiti za socijalno potrebite obitelji, rekla je Damjanac. Rang lista mještana kreirana je prema socijalnom statusu, dugogodišnjem boravku na području općine i činjenici da zainteresirani nemaju drugih nekretnina.

Priča o POS-ovim stanovima u Fažani počela je još prije šest godina raspisivanjem prve ankete. U međuvremenu su se prikupljali interesi mještana, održavali sastanci, da bi prije dvije godine Općina i APN potpisali predugovor o gradnji prvih 12 stanova površine od 44 do 70 kvadrata. Tada je definirano da će se prodavati po 900 eura za kvadrat, da će se krediti otplaćivati 30 godina, s godinom počeka, i uz fiksnu kamatu u kunama od 3,7 posto.

- Odmah po izgradnji krećemo s projektom za gradnju daljnje dvije zgrade. Interesa za POS-ove stanove ima, na prvom pozivu javilo se stotinu zainteresiranih, a konačnom javnom pozivu odazvalo se 40-ak osoba, rekla je Damjanac. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter