Fažana električnu mrežu daruje HEP-u

Na jugu Fažane 30-ak je opremljenih parcela namijenjenih gradnji obiteljskih kuća (Arhiva/N. LAZAREVIĆ)
Na jugu Fažane 30-ak je opremljenih parcela namijenjenih gradnji obiteljskih kuća (Arhiva/N. LAZAREVIĆ)

Općinski vijećnici Fažane na sinoćnjoj su sjednici donijeli odluke o predaji elektroenergetskog objekta u vlasništvo Hrvatske elektroprivrede te o predaji vodnih građevina na upravljanje pulskom Vodovodu i Herculanei.

Riječ je o infrastrukturi na jugu Fažane koju je Općina, zajedno s prometnicama, gradila 2008., kada je za radove iz proračuna izdvojeno nešto više od četiri milijuna kuna. Cilj izgradnje bio je komunalno opremanje građevinskih parcela u obuhvatu Detaljnog urbanističkog plana Fažana jug II. kako bi se kasnije, prilikom izgradnje stambenih objekata u toj zoni, izbjegli pojedinačni prekopi.

Usto, Općina je tada procijenila da će tako opremljene građevinske parcele postići veću vrijednost na tržištu. Međutim, godinama oglašavana prodaja parcela za gradnju 30-ak obiteljskih kuća nije polučila željeni interes kupaca.

Da bi se budućim korisnicima elektroenergetske mreže ipak omogućilo priključenje, ona mora biti predana u vlasništvo HEP-u jer Općina nije ovlaštena pružati elektroenergetske usluge.

Za općinske parcele na kojima je elektroenergetska mreža izgrađena Općina će s HEP-om sklopiti ugovor o osnivanju prava služnosti. HEP će pak snositi sve troškove koji proizlaze iz prijenosa vlasništva, odnosno poreznu obvezu, troškove sklapanja ugovora i uknjižbu prava služnosti.

Kako je kazala načelnica Ada Damjanac, o ovom je slučaju Općina Fažana zatražila mišljenje više nadležnih ministarstava.

- U razgovoru u Ministarstvu financija rekli su nam da smo jedinstveni slučaj gdje je Općina gradila niskonaponsku mrežu. Izgrađena je kompletna infrastruktura, a elektroenergetsku mrežu koju smo gradili moramo donirati HEP-u jer se ljudi koji su na Fažani jug kupili zemljište i gradili kuće moraju na nju priključiti, rekla je Damjanac.

Općina je dobila i odgovor Ministarstva gospodarstva, koje je predložilo sklapanje ugovora o primopredaji niskonaponske mreže HEP-Elektroistri jer bi se na taj način u budućnosti i druge kupce moglo priključivati na trafostanicu koju Elektroistra planira graditi.

Također, budući da je za odobrenje priključenja na izgrađenu vodovodnu mrežu nadležna tvrtka koja obavlja djelatnost javne odvodnje, ona mora biti predana pulskom Vodovodu, a oborinska i fekalna odvodnja iz tog se razloga predaju pulskoj Herculanei te će oni budućim korisnicima omogućiti priključenje.

Za razliku od odluke koja se odnosi na HEP, pojasnila je Damjanac, vodovodna mreža te sustav oborinske i fekalne odvodnje daju se na upravljanje jer Općina Fažana treba s Gradom Vodnjanom razriješiti suvlasništvo zemljišta na kojima su izgrađene. (Petra LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter