Fažana: Dvadesetak zahtjeva za POS stanove

I Fažanci povoljnije do stambenih kvadrata (N. LAZAREVIĆ)
I Fažanci povoljnije do stambenih kvadrata (N. LAZAREVIĆ)

Na nedavno zaključeni javni poziv za prikupljanje zahtjeva za kupnju stanova po Programu društveno poticane stanogradnje (POS), koji je raspisala Općina Fažana, pristiglo je dvadesetak zahtjeva.

Prema uvjetima propisanima javnim pozivom, pravo na kupnju POS stana imaju osobe koje su hrvatski državljani s prebivalištem na području Općine Fažana barem deset godina te da nositelj zahtjeva ili članovi njegove obitelji već nemaju adekvatnu nekretninu.

Pristigle zahtjeve razmotrit će Povjerenstvo za provedbu POS programa u kojem su četiri predstavnika Općine Fažana te jedan član iz Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) te će nakon toga na općinskoj web stranici objaviti prijedlog liste prvenstva.

Lista se utvrđuje, među ostalim, prema dužini prebivanja podnositelja zahtjeva na području Općine Fažana, broju članova obitelji, djece na redovnom školovanju i stručnoj spremi. Nakon objave prijedloga liste prvenstva, tjedan dana je rok za prigovore,  poslije toga lista postaje konačna te se opet objavljuje na općinskoj web stranici i šalje APN-u. Naime, APN je nositelj investicije izgradnje i prodaje POS stanova te s podnositeljem zahtjeva sklapa predugovor i ugovor o kupnji stana, dok zemljište i komunalnu infrastrukturu osigurava Općina Fažana.

Kako smo već pisali, Općina planira graditi POS stanove na parceli površine 1.900 četvornih metara uz prometnicu u Ulici Matije Vlačića u Fažani te bi trebalo izgraditi najmanje deset do 12 stanova da gradnja bude isplativa. Veličine stanova koji će se graditi ovisit će o broju članova domaćinstva, a minimalna kvadratura za jednu osobu je 44 četvorna metra.

Etalonska cijena građenja prema Zakonu o društveno poticanoj stanogradnji iznosi šest tisuća kuna po četvornom metru korisne površine stana te uključuje projektiranje, građenje i nadzor uvećan za PDV. Troškovi koji se odnose na zemljište, uređenje komunalne infrastrukture i priključke na infrastrukturu nisu uključeni u etalonsku cijenu građenja. Ukupna maksimalna cijena korisne površine stana iznosi 8.400 kuna po četvornom metru, a stan se može otplaćivati najviše 31 godinu. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter