Fažana dobila podružnicu SUH-a

Dario Šuran (drugi zdesna) postao je predsjednik podružnice (T. GRBIĆ)
Dario Šuran (drugi zdesna) postao je predsjednik podružnice (T. GRBIĆ)

Fažanski ogranak Sindikata umirovljenika Hrvatske postao je u petak navečer na osnivačkoj skupštini podružnicom tog sindikata. Za predsjednika je izabran dosadašnji predsjednik ogranka Dario Šuran, za dopredsjednika Timotej Pejin, tajnicu Jozefina Stanišić i blagajnicu Marija Pjevač. Sjedište podružnice bit će u budućem multimedijalnom centru na adresi Ulica 43. Istarske divizije 8.

Šuran je podsjetio da je ogranak osnovan prije 18 godina te da u općini ima više od 1.200 umirovljenika.

- Moramo se pozabaviti kvalitetnijim sadržajima za penzionere na području općine i razmišljati i o domu za umirovljenike. Ne prestajemo s aktivnostima pa smo tako prošle godine još kao ogranak donijeli odluku o osnivanju kulturno-umjetničkog društva Ulika i boćarskog kluba, koji lijepo funkcioniraju, i mislim da je došlo pravo vrijeme da sazremo te smo odlučili postati podružnica, rekao je Šuran.

Načelnica Općine Ada Damjanac istaknula je da je ponosna na aktivnosti ogranka, odnosno sada podružnice SUH-a.

- Vi ste jedan od najboljih ogranaka, a tome je dokaz i to što ste osnovali podružnicu. Mogu reći da je rijetkost da načelnici prate ovako rad ogranka kao što to radi vaša načelnica, rekla je predsjednica pulske podružnice SUH-a Neta Žiković, čiji je ogranak do petka bila Fažana.

Jasna Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske, istaknula je žalosnu činjenicu da je Hrvatska druga država u EU-u po siromaštvu osoba starijih od 65 godina.

- Borit ćemo se za još to malo dostojanstva i pregovarati s ministarstvom da se preprave formule za usklađivanje mirovina. Tražimo da se s 40 godina radnog staža ide u punu mirovinu, potom da se uvede minimalna penzija, socijalna mirovina, ona državna, kompenzacija za neplaćeni rad. Stvarnost je takva da su počele masovne ovrhe na mirovine. Svi oni koji su s 1. siječnjem 1999. otišli u mirovinu jednostavno tonu. Vladi nedostaje socijalne osjetljivosti, rekla je Petrović.

Zahvalnice za dugogodišnji rad u ogranku primili su Neta Žiković, Kata Benazić, Marija Štoković, Anita Moscarda i Giancarlo Moscarda. Za kulturno-umjetnički dio programa bio je zadužen KUD Ulika. (T. GRBIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter