Fažana: Do novog groblja kreditom od 8 milijuna kuna

Proračun za sljedeću godinu je razvojni, socijalan i održiv (M. MIJOŠEK)
Proračun za sljedeću godinu je razvojni, socijalan i održiv (M. MIJOŠEK)

Proračun za sljedeću godinu težak 49,17 milijuna kuna donijelo je Općinsko vijeće Fažana većinom glasova na svojoj protekloj sjednici. Protiv su glasali vijećnici IDS-a Ivan Marčeta, Dušanka Šuran, Marino Piljan, Gracijela Bilić te Lorena Žunić (nestranačka vijećnica s liste IDS-a).

Naime, Marčeta je u ime kluba vijećnika IDS-a već na početku sjednice zatražio izmjene dnevnog reda s prijedlogom da proračun te programi gradnje i održavanja komunalne infrastrukture, komunalnih vodnih građevina, društveni i gospodarski te socijalni program budu na prvom čitanju, no drugi vijećnici to nisu prihvatili.

Prigovorio je da materijali nisu dovoljno transparentni, pa nije vidljivo što se proračunom i planovima želi ostvariti u sljedećoj godini te da nisu jasno i nedvosmisleno naznačeni izvori financiranja. Usto, istaknuo je, tek naknadno vijećnicima je stigla nadopuna dnevnog reda s odlukom o prodaji općinskog zemljišta u iznosu od 5,9 milijuna kuna. Za izgradnju novog groblja kreditom od osam milijuna kuna, smatra da je nepotrebno dodatno zaduživanje jer se može financirati prodajom tih zemljišta.

No, predsjednik vijeća Damjan Milekić rekao je da je kredit  za groblje samo plan koji ne mora biti i realiziran dok je donačelnik Radomir Korać naveo da se radi o povoljnom, niskokamatnom kreditu HBOR-a koji se mora planirati jer se ne zna hoće li se zemljišta i prodati.

- Prioritet nam je gradnja groblja jer bez toga nema prodaje grobnih mjesta. Izvođač radova je već poznat, to je "Vladimir Gortan" iz Pazina pa izgradnja uskoro može početi, rekao je Korać.

- Proračun za sljedeću godinu je razvojni, socijalan i održiv, u odnosu na prethodne proračune je znatno veći, ali je ostvariv i ima čvrsta uporišta, rekla je načelnica Ada Damjanac. Osim novog groblja, najveće općinske investicije, planira se i završetak multimedijskog centra, gradnja oborinske odvodnje, parkirališta te šetnice i uređenje plaža i biciklističkih staza.

- Na što se odnosi 1,5 milijuna kuna planiranih za ozakonjenje igrališta u Valbandonu, pitala je Šuran. Korać je odgovorio da spor s Roverijom (izvođačem radova) iznosi 1.083 milijuna kuna za ugovorene radove te je tvrtka naknadno zatražila i 400 tisuća kuna, a planira se i gradnja svlačionica pa taj iznos mora biti predviđen proračunom iako se Općina nada ishodu u svoju korist.

Socijalni program, za koji se planira milijun kuna, je "copy-paste", identičan je lanjskom u iznosima i stavkama, komentirala je Šuran dodajući da je u socijalnoj godini trebalo doći do simboličnog povećanja od bar deset tisuća kuna. Damjanac ju je opovrgnula objašnjenjem da se socijalnim programom podmiruju potrebe građana, a načelnička pričuva uglavnom se koristi za socijalne potrebe. (Petra LUKEŽ)

Delegacija za Zagreb radi Brijuni rivijere i igrališta

Načelnica Ada Damjanac je izvijestila da će u općinskoj komisiji koja će u utorak ići u Ministarstvo turizma na razgovor o Brijuni rivijeri te u AUDIO razgovarati o valbandonskom nogometnom igralištu biti predsjednik vijeća Damjan Milekić (SDP), njegov zamjenik Timotej Pejin (HSU), još jedan vijećnik SDP-a, predstavnik fažanskog IDS-a i Mirko Novak kao nezavisni vijećnik. Sva će imena biti definirana u ponedjeljak.


Podijeli: Facebook Twiter