Fažana: D. Šuran mora vratiti više od 200.000 kn

Načelnica Ada Damjanac i odvjetnik Slobodan Simić o sudskim procesima u Fažani (P. SOFTIĆ)
Načelnica Ada Damjanac i odvjetnik Slobodan Simić o sudskim procesima u Fažani (P. SOFTIĆ)

Želeći razjasniti sve detalje vezane uz sudski proces pokrenut prije nekoliko godina protiv bivše načelnice Općine Fažana Dušanke Šuran, aktualna načelnica Ada Damjanac i odvjetnik koji zastupa Općinu Slobodan Simić održali su konferenciju za novinare.

Simić je tom prilikom objasnio da nije u cijelosti odbačena prijava protiv Dušanke Šuran, nego je rezultirala optužnim prijedlogom koji je kasnije izmijenjen jer se u međuvremenu izmijenio Zakon, te se činjenice za koje se sumnjičila bivša načelnica više nisu smatrale kaznenim djelom.

- Zato je državno odvjetništvo odustalo od kaznenog progona, pa je Općina morala pokrenuti parnicu za povrat novca i presuđeno je u našu korist. Kada presuda postane pravomoćna, Šuran će morati vratiti više od 200 tisuća kuna u općinsku blagajnu, dakle onih 138 tisuća kuna zajedno s kamatama.

Samo podizanje optužnice nije ničiji hir niti politički revanšizam nego je nastala nakon nalaza revizije 2009. godine koja je našla brojne nepravilnosti u vođenju općine za vrijeme bivše vlasti, objasnio je Simić.

Damjanac je pak istaknula kako je, preuzevši upravljanje Općinom 2009., zatekla velik broj otvorenih sudskih procesa koji su trebali biti riješeni, na što su se nadodale brojne nepravilnosti koje je zatekla državna revizija.

Između ostalog, tada je otkriveno da je bivša načelnica nezakonito isplaćivala stimulacije na plaću za sebe i dvije suradnice te time oštetila općinski proračun za navedenu svotu. Damjanac je istaknula da je taj proces obrana neprestano odugovlačila, te da joj je žalosno što su gotovo svi tadašnji vijećnici lažno svjedočili da je postojala službena Odluka o tim stimulacijama, iako ona nikad nije pronađena.

- U protekle četiri godine riješena su tri velika sudska procesa koji su bili veliki teret Općini. Nakon tri godine pregovora i sudskog procesa koji su vođeni s tvrtkom Liberty, vlasnicima bivše Tvornice stakla i Badela, uspjeli smo sudskom nagodbom dogovoriti da se povuče odštetni zahtjev u visini 260 milijuna kuna.

Isto je tako postignut dogovor s BiVillageom koji se odrekao traženja povrata 10 milijuna kuna na ime komunalnog doprinosa, dok je u upravnom sporu s Gradom Vodnjanom koji je trajao 11 godina, postignut dogovor da nam se isplati 2,7 milijuna kuna na ime prodaje Vile San Lorenzo.

Ovi i mnogi drugi sudski procesi nastali su jer su se poslovi u Općini vodili traljavo, bilo je previše namještanja i nepoštivanja Zakona o javnoj nabavi, a to je sve kasnije došlo na naplatu, istaknula je Damjanac.

Najeklatantniji primjer za to je nogometno igralište u Valbandonu za čiju je gradnju nezakonito sklopljen ugovor s tvrtkom Roveria o izvođenju radova. Spomenutu tvrtku sada treba obeštetiti jer je ona radove izvela, mada za igralište nije postojao glavni projekt niti nadzorni organ, a igralište je napravljeno na djelom privatnom i dijelom državnom zemljištu prije nego je pitanje vlasništva uopće riješeno.

Slično se dogodilo i tvrtki Istrakoop iz Poreča koja je napravila igralište za odbojku na pijesku bez ikakve dokumentacije i postupka javne nabave, a, sudeći prema izjavama članova bivšeg Poglavarstva, i bez ičijeg znanja.

- Tako bismo mogli nabrajati u nedogled, nažalost. U fazi rješavanja nalazi se još 30-ak sudskih procesa manje vrijednosti za koje se nadam da će uskoro biti pozitivno riješeni u korist Općine Fažana, rekla je Damjanac. (P. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter