Fažana: Cijev popravljena, obala i more sačuvani

Cisterne su sprječavale izlijevanje fekalija
Cisterne su sprječavale izlijevanje fekalija

Nakon sanacije kanalizacijske cijevi pored crpne stanice Badel u Fažani, nedaleko od plaže i bivše istoimene tvornice, danas oko 16.45 skinuta je zabrana kupanja. Prilikom sanacije na obali nije došlo do onečišćenja. Preventivna zabrana zbog mogućeg zagađenja tijekom radova proglašena je jutros na pojasu od 150 metara.

Kanalizacijski odvod pukao je u srijedu zbog prevelikog opterećenja. Herculanea je već tada počela iskopavati dio cijevi koji je trebalo zamijeniti, a nedaleko crpne stanice cijevi su danas i jučer ispumpavale fekalijere kako bi se taj dio sustava ispraznio zbog radova.

Današnju sanaciju nadzirao je voditelj održavanja u Herculanei Robi Fuart koji nam je rekao da je najprije trebalo ukloniti oštećene dijelove infrastrukture, a jedan zamjenski dio bio je naručen iz Zagreba te je stigao tijekom dana.    

- Cijev je pukla na najgorem mogućem Održavali smo razinu da se fekalije ne preliju u more, a osim fekalijera iz Pule i okolice, došle su i druge, iz Poreča, Rovinja, Buja i Umaga i drugih mjesta. Zahvaljujemo im jer uspijevamo odraditi radove bez prelijevanja u more pa je kupanje zabranjeno samo radi predostrožnosti, rekao nam je Fuart.

Uz oznake o zabrani kupanja na plaži je bilo istaknuto i rješenje Sanitarne inspekcije Ministarstva zdravlja kojim je Općini Fažana naloženo postavljanje službenih oznaka o privremenoj zabrani kupanja.

Područje radova danas je obišla i fažanska načelnica Ada Damjanac.

- Za vrijeme radova nije prestala ni opskrba vode, sve normalno funkcionira. Sustav nadziru cisterne koje su redovito praznile fekalije pa je situacija pod kontrolom, niti jedna kap nije izašla u more. Prvo uzorkovanje Zavoda za javno zdravstvo je u srijedu pokazalo da je voda čista i kvalitetna, a preventivno je jedan dio plaže zatvoren dok se izvode radovi. Čim završe radovi, i ja sam spremna ući u more, rekla je Damjanac.

- Znamo da moramo rekonstruirati crpne stanice Badel i Valbandon, to je nešto što će se staviti u proračun, ali se to nije moglo raditi u ovom razdoblju jer su postojali drugi prioriteti.  Fažana je imala poplave i elementarnu nepogodu pa je prvo to trebalo riješiti sustavom odvodnje. Kanalizacijski sustav će se raditi i tražit ćemo sredstva iz EU-fondova, jer radi se o investiciji od milijun do tri milijuna kuna. To se mora rješavati zajednički jer sustav na području općine Fažana, osim Fažane i Valbandona, koristi i  Štinjan te dio Galižane pa moramo o tome razgovarati s gradovima Pulom i Vodnjanom i naći zajedničko rješenje, zaključila je. (P. LUKEŽ; snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter