Fažana: Cetine najbolje posolili srdelu

Oni najbolje sole srdele
Oni najbolje sole srdele

Najbolji učenici fažanske Škole soljenja srdela, ako je suditi po tom kako su usolili srdele, bračni je par Ljubica i Anton Cetina. Njihove slane srdele proglašene su najboljima u nedjelju na fažanskoj rivi u sklopu manifestacije "Ča ribari znaju". Nagradu je primio Anton koji je rekao "da su samo radili po uputama mentora". Druga nagrada putuje u Bedekovčinu otkuda dolaze Zlatka Bačani i Zlatica Kranjčec.

- Slučajno smo se za 1. svibanj zatekle u Fažani i vidjele da počinje škola soljenja srdela, ali je lista već bila popunjena. Bile smo malo tužne, ali smo se ipak uspjele prijaviti. Naše srdele su od svibnja dosad stajale u Fažani u jednom podrumu, kazale su simpatične gospođe iz Bedekovčine.

Na treće mjesto su se plasirali Ante i Dominik Marjanović. Svi su dobili skulpturu od maslinovog drveta, rad fažanskog umjetnika Saše Matjašiča.

Srdele su ocjenjivala dva žirija s obzirom na velik broj ekipa odnosno njih 40-ak. U jednom žiriju bili su Ljudevit Sabo, Tamara Puja i Dario Šuran, a u drugom Marina Orlić, Livio Morosin i Franko Lukež.

Svi polaznici škole dobili su diplome, a djeca do četiri godine majice sa svojim imenom na glagoljici i zahvalnice.

U sklopu manifestacije "Ča ribari znaju" održao se i batana cup "6. Memorijal Gina Tomašića" na kojem je sudjelovalo pet natjecatelja.  Najbrži u veslanju bio je Serđo Filipić iz Fažane, drugi se plasirao Sergio Tomašić iz Fažane, a treći je doveslao Rovinjac Doriano Malusa. Prvoplasirani je osvojio pršut, drugoplasirani sir, a trećeplasirani pet litara vina.

Posjetitelji su tijekom manifestacije mogli učiti soliti srdele, izrađivati mornarske čvorove, napraviti parangal, plesti mreže, saznati nešto o ješkama i pecanju na punktovima na moliću u sklopu Male ribarske akademije koja se inače održava i svake srijede.

Najmlađima je bio najzabavniji bazenčić sa zvijezdama, ribama i školjkama, ali i sve što se prezentiralo na akademiji. Svježu fažansku srdelu moglo se kupiti u ribarnici kod Paole i Nine, a zaplesati uz duo Magnolija i duo Emanon. (Napisala i snimila Tatjana GRBIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter