Fažana će graditi stanove prema POS-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Općina Fažana će se uključiti u provedbeni program izgradnje stanova prema Programu društveno poticane stanogradnje (POS), što će omogućiti izgradnju stanova za mještane po povoljnim kreditnim uvjetima, odlučili su jednoglasno na preksinoćnjoj sjednici fažanski općinski vijećnici.

Dali su suglasnost i za donošenje odluke o kriterijima i mjerilima za kupnju stanova koji će se graditi prema POS-u. Općina Fažana besplatno će osigurati zemljište i uređenje komunalne infrastrukture te priključak na infrastrukturu prema Zakonu o društveno poticanoj stanogradnji.

Odluku o kriterijima i mjerilima za kupnju POS stanova donosi načelnica Ada Damjanac te će imenovati peteročlano Povjerenstvo za provedbu natječaja za kupnju stanova. Četiri predstavnika bit će iz Općine Fažana te jedan iz Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), koji je investitor izgradnje stanova.

Općina je već provela anketu o zainteresiranosti građana za sudjelovanje u programu POS te se javilo stotinjak zainteresiranih, a na parceli površine 1.900 četvornih metara, koja je već određena, gradit će se 12 stanova, najavio je donačelnik Radomir Korać.

Prema odredbama Zakona o društveno poticanoj stanogradnji, Odluka o kriterijima za kupnju stanova daje pravo na kupnju stanova hrvatskima državljanima koji imaju prebivalište na području općine Fažana barem deset godina ako ta osoba ili njeni članovi obitelji nisu otkupili stan na kojem postoji stanarsko pravo ili ga otuđili te da nemaju odgovarajući stan ili kuću u privatnom vlasništvu. Prema zbroju bodova za koje će podnositeljima zahtjeva kriteriji biti, među ostalim i broj članova domaćinstva, stručna sprema, zdravstveno stanje i životna dob, bit će sastavljena konačna lista prvenstva. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter