Fažana bogomdana za maslinarstvo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prva smotra i degustacija mladog maslinovog ulja održana je u nedjelju u Valbandonu okupivši velik broj posjetitelja. Izloženo je 65 uzoraka ulja sorti buža, leccino, karbonaca, rozinjola, oblica, pontoža i njihovih mješavina. Bilo je i nekoliko vrsta vina clanova fažanske Agroudruge, kao i meda, etericnog ulja od lavande, alata za maslinarstvo i pekarskih proizvoda.

Predsjednik Agroudruge Dario Šuran rekao je da je smotra organizirana u povodu devete godišnjice osnivanja Opcine Fažana, utemeljene saborskom odlukom 15. prosinca 2000. Nakon toga formirana je i Agroudruga koja danas broji više od 220 clanova, a dio ih je izložio svoja ulja na nedjeljnoj manifestaciji.

"Maslinarstvo u Fažani ima povijesnu podlogu koja seže dvije tisuce godina u prošlost. Na našem podrucju se sadila maslina, proizvodilo ulje, izradivale su se amfore, a i danas se pronalaze ostaci tog vremena u iskopinama prošlosti Fažane", rekao je Šuran.

Direktorica fažanske Turisticke zajednice Melita Perokovic istaknula je da ce se maslinovo ulje koje se stoljecima proizvodi valorizirati kroz ambalažu, amfore, te da su maslinova ulja u Fažani kvalitetna, ali nedovoljno prepoznata pa se što prije moraju pretvoriti u kvalitetan turisticki proizvod.

"Podrucje Fažane je bogomdano za uzgoj kvalitetnih maslinovih ulja", tvrdi i Luka Radojcic, jedan od izlagaca. On ima 150 stabala na Marani, maslinarstvom se bavi više od 20 godina i uzgaja iskljucivo domace sorte, primjerice bužu i bjelicu, od kojih radi miješana ulja za koja je osvojio priznanja na medunarodnim izložbama u Porecu i Vodnjanu.

Jednodnevnu smotru otvorila je nacelnica Fažane Ada Damjanac, a plesnim nastupom svecanost je popratio KUD Uljanik. Uz degustacije, organiziran je i strucno-edukacijski program s predavanjima o mogucnosti kreditiranja razvoja maslinarstva i poljoprivrede te o poticajima u poljoprivredi.


Podijeli: Facebook Twiter