Fažana: Badel i Tvornicu stakla ukloniti prije sezone

Kad gosti dođu ovdje misle da je bio rat i u Fažani (D. MEMEDOVIĆ)
Kad gosti dođu ovdje misle da je bio rat i u Fažani (D. MEMEDOVIĆ)

Nedavne najave Općine Fažana o uklanjanju ruševina bivšeg Badela i Tvornice stakla, što bi trebalo uslijediti uskoro, budući da je tvrtka Liberty, vlasnik zemljišta već dobila nalog od komunalnih redara da učini to što prije, preduvjet je za realizaciju budućeg turističko-stambenog naselja na toj lokaciji.

Ostaci dviju tvornica na površini od desetak hektara ruglo su na atraktivnoj poziciji i treba ih maknuti u što kraćem roku, po mogućnosti do ove turističke sezone, slažu se fažanski dužnosnici s kojima smo razgovarali.

Rješavanje problema bivših tvornica treba svakako potaknuti jer se njihove ruševine nalaze na atraktivnoj poziciji, a budući da je tamo parkiralište, mnogim gostima je to prvi dojam kad dolaze u Fažanu, smatra direktorica Turističke zajednice Fažane Melita Peroković.

-  Budući da je prvi dojam najvažniji, svakako bi bilo dobro za Fažanu da se realizacija projekta pokrene jer taj prostor ima velik potencijal, a sad je ruglo Fažane, komentirala je.

Čekanje na realizaciju projekta predugo traje, misli pak predsjednik Agroudruge Dario Šuran, nekadašnji član Odbora za osnivanje Općine Fažana.

- Ne znam čemu to vodi, može li se natjerati vlasnike zemljišta da skrate taj postupak. Iako je situacija čista, vidim da investitor ništa ne radi pa možda ima neke druge planove i zato ga nekim, možda zakonskim mehanizmima treba "natjerati" da tamo počne nešto raditi, a ako za to nije sposoban neka to proda nekome drugome.

To je jako veliki prostor, zauzima otprilike trećinu jezgre Fažane, a ruglo je mjesta jer gosti kad dođu ovdje misle da je bio rat. Treba pokrenuti sve institucije, od inspekcija nadalje da se nešto napravi jer je krajnje vrijeme da se to pokrene. Neka se barem sruše te ruševine da se tamo napravi parkiralište. Vidio sam da su komunalni redari dali nalog za uklanjanje ruševina pa je pitanje koliko se može "pritisnuti" investitora da nastavi dalje s projektom, rekao je Šuran.

U razgovorima s nekoliko suradnika tvrtke Liberty, koji zasad nisu željeli javno govoriti, neslužbeno smo saznali da budući da su nedavnim donošenjem trećih izmjena fažanskog Prostornog plana, stvorene formalne mogućnosti za realizaciju projekta, najprije priprema projekt za rušenje ostataka građevina, koji će biti upućen Općini.

O rokovima, pak kad se planira rušenje, nitko nije želio govoriti. Podsjećamo, prema prostorno-planskoj dokumentaciji, na tom mjestu predviđa se izgradnja nešto više od 36 stambenih jedinica, jednog hotela i podzemne garaže. (P. LUKEŽ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter