Fašisticki krvnici predstavljeni kao partizani

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Desetog veljace, kada je Italija obilježavala dan sjecanja na fojbe i istarski egzodus u malom mjestu Bastia Umbra u regiji Umbria, iskrsnuli su veliki plakati posveceni tom dogadaju sa slikom koja prikazuje streljacki vod koji se sprema pucati na pet civila, a ispod nje zalijepljena je druga slika koja prikazuje vatrogasca na ulazu u jednu jamu.

Autori plakata poslužili su se slikom koja je 31. srpnja 1942. snimljena u malom mjestu Dane u slovenskoj pokrajini Notranjska, nedaleko od granice s Hrvatskom, i koja prikazuje vojnike talijanske okupacijske vojske koji se spremaju likvidirati pet slovenskih partizana.

Dakle, žrtve su pretvorene u krvnike, a da groteska bude još teža i uvredljivija, ta se fotomontaža našla i na službenim stranicama talijanskog ministarstva unutarnjih poslova, koje je 10. veljace nekoliko stranica posvetilo obilježavanju dana sjecanja na fojbe i istarski, rijecki i dalmatinski egzodus.

Slika strijeljanja slovenskih partizana i dalje kruži internetom i u mnogim videoprilozima raznih udruga i institucija, koje na taj nacin pokušavaju docarati genocid nad Talijanima na nekadašnjoj talijanskoj istocnoj granici. Potvrda o datumu i mjestu fašistickog zlocina, koji je na plakatu prikazan kao zlocin "jugoslavenskih krvnika nad talijanskim civilima", stigla je iz ljubljanskog Muzeja suvremene povijesti.

Slucaj skandaloznog plakata stigao je do slovenskog ministarstva vanjskih poslova koje je talijanskom veleposlaniku u Ljubljani proslijedilo protestnu notu zbog "grubog iskrivljavanja povijesne istine i vrijedanja žrtava fašizma".

Ministarstvo tvrdi da je plakat osmišljen u suradnji s izbjeglickom udrugom Unione degli Istriani (Unija Istrana) i predlaže talijanskoj vladi da objavi rezultate mješovite talijansko-slovenske komisije povjesnicara, koja je svojevremeno sastavila sintezu povijesnih dogadaja na nekadašnjoj talijanskoj istocnoj granici.

Spomenuta komisija okoncala je rad prije desetak godina: dok je u Sloveniji dosje u cijelosti objavljen, u Italiji je pohranjen u arhivima talijanske vlade i trenutno tamo i dalje spava.

Valja podsjetiti da su slicnu zajednicku komisiju na preporuku dviju vlada osnovali talijanski i hrvatski povjesnicari, ali do danas konkretnih rezultata još nema.


Podijeli: Facebook Twiter