Fashion.hr: Trikovi umjesto čarolije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mlade nade hrvatskog modnog dizajna bile su u fokusu programa druge večeri Fashion.hr-a, manifestacije koja unazad nekoliko izdanja daje obilato prostora dizajnerskom podmlatku. No, to nije uvijek zasluženo.

Grupa autora "Clash of 9" sa zagrebačkog tekstilno-tehnološkog fakulteta, koja je prošle sezone ponudila neprobavljivo eklektičnu kolekciju, ovaj put je uspjela obuzdati poriv da svaki komad odjeće optereti svim zamislivim nesklapnim intervencijama koje im padnu na pamet pa smo tako na pisti u bivšem pogonu tvornice Gredelj gledali crno-bijele haljine, tunike, pencil-suknje, kratke hlače, kombinezone i - jednu upečatljivu vjenčanicu koja je ustvari tek predimenzionirani veo koji se može napraviti i kod kuće: skinete zavjesu, naberete je i stavite na glavu.

Divovski tartufi

Mladi Matija Čop, pobjednik natječaja Lift by Perwoll za mlade dizajnere, upire se dokazati da je "umjetnik među dizajnerima", a ovaj put je u tome otišao korak dalje, predstavivši mini-kolekciju od tri tripozne skulpture, nalik divovskim tartufima, u koje su se manekenke morale zavući pa tako bauljati po pisti.

Aleksandar Žarevac - koji je između nadolazećih dizajnera dosad pokazao najviše talenta i najbistriju viziju, i o čijoj se crnoj vjenčanici iz prošlosezonske kolekcije još priča - ovaj je put iznevjerio visoka očekivanja. Djenuo se u propitivanje peplum kroja, tog malog, nakratko revitaliziranog trenda kojemu je vrijeme u ovoj reinkarnaciji već iscurilo, i napravio niz bijelo-plavih i crno-plavih haljina po mjeri Barbie, tako da nije uspio pronaći manekenku na kojoj bi one dobro stajale.

Nevolja je kad sjedite preblizu pisti pa se i one kreacije koje izdaleka izgledaju čarobno, ustvari pokažu kao ofrlje izvedeni trikovi: vidite manjkavosti uske, ženstvene haljine u kojoj nije predviđen prostor za grudi - to je veliki Žarevčev problem - vidite nehajne šavove koji izgledaju kao plod dječje igre sa strojem za šivanje, pa čak i kad je ideja dobra, realizacija je, blago rečeno, nekvalitetna.

Izgubljeni Skoko

Ali zato je na samostalnoj reviji koja se održala na intimnijoj, izdvojenoj pisti u Gredelju, Branka Donassy očitala lekciju onima koji misle da se dobra kolekcija može "skupusati" preko vikenda. Njezine su neoavangardne tunike, haljine i ogrtači upravo besprijekorni, inventivno osmišljeni i pedantno izvedeni komadi ženske odjeće koji spajaju minimalizam strogih linija s hrabrom skulpturalnošću, a sve s prepoznatljivim autoričinim pečatom.

Ivica Skoko, miljenik dobrog dijela ženske modne javnosti, u posljednje se vrijeme doima izgubljeno: prošle je sezone pokušavao nešto s modom pedesetih, ovaj put luta između velikodušno nabranih čipkastih haljina poput onih iz vsterna, i kičastih, šljokičastih mini haljina koje su dušu dale za izlazak u narodnjački klub.

Konačno, suradnju s pulskom modnom kućom Arena, za koju kreira i Igor Galaš, predstavio je dvojac I-gle. Kolekcija inspirirana boksom i Matom Parlovom, odlikuje se udobnošću mekanih materijala, vrlo nosivim kombinacijama kraćih i duljih dijelova te asimetrijom, kojoj je dvojac svojski davao na volju. (Maja HRGOVIĆ/NL; foto D. LOVROVIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter