Fashion Form - Sartorial Cut na Kaštelu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zahvaljujući ovogodišnjem novom izdanju, sada već, tradicionalnog modnog događaja Fashion Forma - Sartorial Cut, Puljani su u petak otkrili novo mjesto u gradu koje je svojim modernim prostorom pokazao potencijale i za neke događaje izvan onih hermetičnih galerijskih. U svom šestom izdanju Fashion Form je ugostio 12 dizajnera koji su sa desetak modela koje su nosile manekenke pulske modne agencije "Tijara" pokazali svoje raznolike modne rukopise.

Pročišćene linije i dobri krojevi i dalje su glavni adut dizajnerskog mama-kćerka dvojca Laardesigna koje muškim kolekcijama šire krug svog modnog djelovanja. Puljanka sa londonskom adresom, mlađahna Staša Design gotovo da je pronašla savršeni rez i kroj, no u istraživanju je otišla korak dalje te za izradu kolekcije koristila bambus koji su bili okosnica njezinih geometrijskih topića, narukvica u stilu Pacco Rabbanea, dok su protuteža drvu bili lagani modeli od neoprena i rupičastih materijala. Čisto i efektno.

S druge strane puno kolorita, razigranom gotovo pulsirajućom kolekcijom koja je prštila energijom, eklekticizmom  i detaljima nakon dugo vremena Pulu je posjetila "kraljica patcworka" Splićanka Ana Kujundžić i nanovo oduševila publiku. Bojama i dezenima hrabro i harmonično igrala se i Puljanka Katja Kliba i ostvarila do sada najzreliju kolekciju koja će pronaći svoga kupca. Ivana Tomić, još jedna Puljanka sa međunarodnim portafoliom i dalje je u "modnom brainstorming" - igra se materijalima, eksperimentira formama i oblicima koji tvore bogatu i zrelu kolekciju razrađenu do najmanjeg detalja.

A čitava je priča zaokružena masivnim nakitom Margartet 88. Nježna i meka, poput pletenine koju stvara Alique tricot nakon Arene trikotaže, u mu malim serijama nastavlja tradiciju pletenine u kolekciji koja je namijenjena za neke nove opuštene "festivalske" generacije. Iva Magdić igrala se asimetriičnim krojevima uvijek vrlo rado prihvaćenim kod široke publike. Anima M by Marina Posavec u skladnoj kolekciji čistih i poznaih silueta ipak je dominirala muškim momentom. Uroš Raguž, idejni začetnik cijele manifestacijie, iznova je podsjetio da je okosnica njegovo modnog stvaralaštva - ultraženstvena žena koja priziva neka opuštenija vremena te je tako najavio da je vrijeme za ljetne komade.

Makedonka Maja Kiroska u svom prvom gostovanju u Puli željela je prikazati sve -  od satenske haljine u stilu 80-ih do vjenčanice u stilu Scarlet O'Hara. Topli pljesak izmamila je debitantska kolekcija učenice Josipe Bilele, pobjednice natječaja Hrvatskog udruženja interdisciplinarnih umjetnika koji su joj ovom manifestacijom omogućili realizaciju cijele kolekcije, a učenica pulske Strukovne škole tako je stekla uvid u sam proces stvaranja. Valja napomenuti da su frizure i make up također osmislili učenici Strukovne škole, dok su učenici Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna uz Ivu Milaković sudjelovali u procesu izrade videa.

Inicijativa je to koju treba i dalje podržati, jer revija je dokaz da Pula još uvijek ima resurse, od Strukovne škole i Umjetničke škole, do modnih stvaralaca koje treba povezati - dobrim šavom. Tako da je sama revija bila uvertira u nešto veće, poput koktel partyja, sa predugom "jako cool" glazbom koja je pomalo uljuljkala publiku u sat i pol vremena dugu modnu priču. Bili su to pravi mali modni zalogajčići, onako fini appetiseri, koji prethode glavnom jelu. Sve je to priprema za neku moguću buduću, gala večeru. (Lara BAGAR/Snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter