Fashion form - od utopije do kreacije

Sve je spremno za reviju - poručili su organizatori sa suradnicima
Sve je spremno za reviju - poručili su organizatori sa suradnicima

Čak 12 dizajnera  - Alique tricot, Ana Kujundžić, Anima M by Mirna Posavčević, Ivana Tomić & Margaret88, Magdić, Katja Kliba, Laardesign, Maja Kiroska, MK, Staša Design, Uroš Raguž i Josipa Bilela - pobjednica natječaja za mlade dizajnere, predstavit će se ovog petka u 20.30 sati na velikoj modnoj reviji u atraktivnom prostoru novootvorenog prostora "Herman Potočnik Noordung" (vodosprema) u sklopu Povijesno pomorskog Muzeja na Kaštelu, najavljeno je u četvrtak na tiskovnoj konferenciji u Hotelu Histria Park Plaza.

Suradnja pulskih srednjih škola i dizajnera

Zahvaljujući hrvatskom udruženju interdisciplinarnih umjetnika (HUIU) prije nekoliko mjeseci pokrenut je projekt oživljavanja zamrle modne scene čiji će se rezultati vidjeti ovog petka na reviji Fashion Form 2016. - Sartorial Cut.  Nastavak je to projekta koji je pulski dizajner Uroš Raguž pokrenuo prije šest  godina u želji da Pulu i Istru približi svjetskim modnim metropolama. No, ovogodišnje izdanje Fashion Forma otišlo je korak dalje, te je u sklopu istraživačkog procesa organizirano natjecanje u suradnji sa Srednjom školom primijenjenih umjetnosti i Strukovnom školom Pula. Kao nagrada natječaja financirana je izvedba kolekcije kandidatkinji pobjednici te joj je omogućeno sudjelovanje na reviji.

"Kada sam se počeo baviti time nisam se imao kome obratiti za pomoć. Ovo je velika stvar, kada te netko može mentorirati, sudjelovati u radu i na kraju ti omogućiti reviju, rekao je na presici idejni začetnik dizajner Uroš Raguž naglasivši kako su se s godinama revije pretvorile u fešte srdela i da je ovo prilika u kojoj ljudi iz struke svojim radom, iskustvom, ali i sredstvima nude nešto konkretno - a to je gotov proizvod", rekao je Uroš Raguž, jedan od najdugovječnijih pulskih dizajnera.

Dizajnerica Kristina Nefat u ime Fashion Form Teama izrazila je veliko zadovoljstvo postignutom suradnjom s pulskom srednjom Strukovnom školom i Školom primijenjenih umjetnosti i dizajna.

- Postignuto je partnerstvo sa školama u svrhu edukacije učenika, a pobjednica je mogla steći uvid u sam proces stvaranja i sudjelovanja na reviji, kao i realizirati reviju o trošku udruge, a takva prilika se pruža dizajnerima s dugogodišnjim iskustvom, kazala je Kristina Nefat.

Pobjednica natječaja - Josipa Bilela

Pobjednica natječaja za mlade dizajnere je Josipa Bilela iz Strukovne škole koja u svrhu promoviranja tekstilne industrije sudjeluje u projektu. Ravnatelj pulske Strukovne škole Ivo Bebek nije krio zadovoljstvo postignutom suradnjom i ističe: "Raduje me i veseli da se učenici naše škole mogu usavršavati. Što to znači za našu učenicu? Veselje i entuzijazam. Bitno je sadržaj u školi uskladiti sa sadržajem u gospodarstvu, i to je praktična nadogradnja na ono što uče u školi. Kao škola nastojat ćemo se pridružiti ovakvim događajima gdje će djeca, ali i uža i šira zajednica imati koristi."

Suradnju želi nastaviti i Davor Kliman, ravnatelj pulske Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna čiji su učenici autori videa i animacija realiziranih na radionici primijenjenog videa i animacije koju je vodila Iva Milaković, a čiji će se finalni radovi prikazivati na reviji, kao i autori glazbe.

Platforma za stvaranje strukovne podloge

Dizajnerica Ivana Tomić iz Fashion Form Teama koja je voditeljica radionice modnog snimanja rekla je da je ovo platforma za stvaranje strukovne podloge i istaknula gostovanje dizajnera iz Makedonije i Slovenije, čime se šire granice suradnje.

Manifestaciju je prepoznao i hotelijerski gigant Arenaturist u čije je ime direktorica prodaje i marketinga Manuela Kraljević podržala reviju.

- Arenaturist nije mali hotelijer već dio europskog brenda, ono što se događa u Park Plazzi naći će se u Londonu, Berlinu, Budimpešti. Možemo dati šansu tko se želi istaknuti. Ovo je novi moment koji bi mogao biti odskočna daska kroz promociju radova i industriju, naglasila je Manuela Kraljević.

Izgleda da je ovo tek početak jedne modne priče. Suradnja se nastavlja iduće godine uz sudjelovanje Arenaturista kao novog partnera projekta koji će se aktivno uključiti u sve radionice namijenjene srednjoškolcima.

- Na početku je to bila utopijska ideja koja se ispostavila da se može realizirati, kazala je Kristina Nefat zahvalivši se školama i Arenaturistu uz opasku da se Grad Pula oglušio na manifestaciju te nije dao ni lipe, dok Zagreb takve manifestacije podržava  i ulaže u mlade ljude i nove pogone.

- Sve je krenulo kao autorski projekt, a završilo je kao kompleksan projekt Made in Pula, zadovoljno je zaključio Uroš Raguž. (L. BAGAR)


Podijeli: Facebook Twiter