Fascio rosso poziv na promišljanje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svežanj fluorescentnocrvenih PVC cijevi koji je u polumraku, potaknut ultraljubicastim lampama, dominirao u kamenom interijeru galerije Tigor u Baredinama Donjim, bio je samo pocetak dojmljivog performansa Ive Vrtarica održanog u subotu i naslovljenog "Fascio rosso in Baredine di Sotto".

Motovunski je umjetnik iznad crnih hlaca i cizama obukao crvenu košulju i uronio ruke u metalne kante u kojima je trenutak ranije pripremio crnu i crvenu boju. Ispravio se zatim u monumentalnu pozu, s desnom, crnom rukom ispruženom u "rimski pozdrav", a lijevom, crvenom, podignutom stisnute šake.

Obgrlio je zatim svjetleci fascio, dok je citavo vrijeme korištene simbole pojacavala glazba sa zvucnika, pocevši od Giovinezze i Internacionale. Svaki je detalj brižljivo zabilježen kamerom i fotoaparatima do konacnog ispreplitanja i ispiranja ruku u trecoj kanti, neutralne prozirne tekucine.

Snažni je doživljaj okoncan oslobadajucim aplauzom publike medu kojom su se našli i Vrtaricevi kolege, povjesnicari umjetnosti, ljubitelji umjetnickih druženja okupljeni oko Tigora i njegovog voditelja Ronnyja Jušica, koji se i ovom prigodom pokazao kao srdacan domacin. No, njegov je titraj ostao, prizivajuci sjecanja, asocijacije, poticuci na razmišljanje i seciranje dojmova.

"Smisao autorove iznimno slojevite zamisli nije jeftina one night stand provokacija, nego otvoreni poziv na temeljito promišljanje o svemu što promatraca, na osnovi njegova ukupnog psihofizickog, moralnog, etnickog i svakovrsnog drugog taloga koji ga oblikuje kao osobu, provocira tijekom pogleda na misteriozni fascio rosso", napisala je u letku koji prati dogadaj povjesnicarka umjetnosti Maja Briski. Ona je i sudjelovala u njegovom ostvarenju kao umjetnicka direktorica, uz direktora fotografije Zaneta Paulina.

Vrtaric, akademski slikar-graficar kojega Briski naziva multimedijalnim vizionarom, ovaj je performans održao u povodu Svjetskog dana mira i njime zakljucio svoj petodijelni svjetlosni ciklus radova na razlicite teme s istim sredstvima izražavanja, prezentiran u posljednje dvije godine u Labinu, Porecu i Pazinu.


Podijeli: Facebook Twiter