Fascinantno morbidno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U galeriji Aneks Multimedijalnog centra Luka u petak se predstavio pulski fotograf Hassan Abdelghani serijom fotografija nazvanih "S distance". Brojni posjetitelji toplo su pozdravili posljednji Abdelghanijev fotografski istup, nastao na poticaj austrijskih kolega iz Grada Judenburga cija je želja bila da autor bliže poveže Pulu i Austriju.

S distance - fotografovo oko žudjelo je približiti se gradovima i upoznati njegove ljude. Gradu živih približio se, medutim, posjecujuci njegov grad mrtvih. Davno pokojna lica Pule i Judenburga izmiješana u svojim podudarnim sudbinama i smrtima oživjela su u univerzalnom životu poslije života po palimpsestima i keramickim portretnim ovalima koje je odlucio fotografirati posveceno, kao da ih nanovo portretira. Prepoznao je grad živih koji diše u gradu mrtvih i, obrnuto, grad mrtvih koji pulsira u gradu živih, rijeci su Paole Orlic koja je prilikom otvorenja izložbe kazala da se iskreno nada da Hassanovi odlicni radovi nisu rezultat opcepoznate pulske depresije.

Ista je serija fotografija vec predstavljena u Judeburgu i Grazu, a iduce godine putuje u Berlin i Kopenhagen. Po autorovim rijecima, izložba "S distance" je trenutni hit u Austriji gdje su mediji radove prozvali fascinanto morbidnima. Da je taj termin tocan uvjerit ce se svatko tko do 14. prosinca razgleda izložbu u organizaciji HDLU-a Istre, a koja na  suptilan nacin govori o zajednickoj povijesti Pule i Austrije, nevidljivoj niti izmedu života i smrti, povezanosti kultura i prolaznosti života.

Abdelghani je fotografirajuci portete pokojnika na pulskom Mornarickom groblju na neki nacin dao ponajbolju kritiku vremena u kojem Pula, ali i cijeli svijet danas (ne)živi. Ljudi, uplašeni novim svjetskim poretkom, nesnalažljivi u vremenu i prostoru, nadaju se boljem sutra. Optereceni egzistencijom, u sumrak civilizacije, nakon dva i sa smradom treceg svjetskog rata u zraku, žive neke tude živote. Blijedi i poluživi žive životom živih mrtvaca.

Hassan Abdelghani, osnivac umjetnicke organizacije "Film i Film" i voditelj galerije Makina, dosad je realizirao i organizirao brojne fotografske izložbe u Hrvatskoj i inozemstvu. Roden je u Osijeku 1965. godine, odrastao u Kairu. U Kopenhagenu 1991. završava školu fotografije, a 1998. osniva privatnu fotoškolu Global Fotoskole. Clan je Udruženja danskih filmskih i fotografskih radnika (FAF), Hrvatskoga društva filmskih djelatnika (HDFD), HDLU Istre i Osijeka. Profesor je na osjeckoj likovnoj akademiji. Živi i stvara u Puli. (Vedran ŠILIPETAR)


Podijeli: Facebook Twiter